Havaintoja Lohjan asuntomessuilta, osa I

Kohti hiilineutraalia asumista

Tänä vuonna Asuntomessut järjestetään luonnonkauniilla paikalla Lohjalla. Sijainti suuren ja puhdasvetisen Lohjanjärven rannalla tuo oman upean lisänsä. Messujen teemoina on tänä vuonna kestävä kehitys, sujuva arki ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Kävimme tutustumassa messualueeseen jo tänään, huomenna tapahtuma aukeaa yleisölle.

Asumisen ilmastovaikutusten huomioiminen

Keskeistä messuilla vaikutti olevan asumisen ilmastovaikutusten huomioiminen, eli uusiutuvan energian käyttö, päästöjen vähentäminen ja hiilen sidonta rakennusmateriaaleilla. Tämän lisäksi on huomioitu esimerkiksi sähköautojen yleistyminen rakennuksien yhteyteen sijoitetuilla latauspisteillä, sekä tietysti asianmukaiset kierrätysratkaisut. Yhden messualueen kohteista sanottiin jopa olevan täysin hiilineutraali, eli pystyy kompensoimaan oman hiilijalanjälkensä 50 vuodessa. Kyseinen kohde on nimeltään Designtalo Idyll. On mukavaa huomata, että saavuttaakseen hiilineutraaliuden ei tarvitse tinkiä asumismukavuudesta.

Energiaomavaraisuus

Lohjan messualueen omakotitalot sijoittuvat energialuokkaan A tai B. Eräs asia mihin on selvästikin satsattu tänä vuonna, on huolellinen suunnittelu jo talon sijoittelusta ja suuntauksesta lähtien tontilla. Tällä on nimittäin merkittävä vaikutus talon energiankulutukseen sen koko elinkaaren ajan. Lisäksi hyvä suunnittelu maksaa itsensä takaisin jo rakennusvaiheessa ja myöhemmin asumismukavuutena. Mitä parempi energiatehokkuus, sitä vähemmän rakennuksessa tarvitaan ostoenergiaa. Useimmissa messukohteissa on vähintäänkin valmius omaan aurinkoenergiatuotantoon, ja muutamissa myös valmiiksi asennettuja aurinkopaneeleja, kuten kohteessa Sensu. Puurakentamista on selvästikin suosittu, sillä puurakenteinen talo toimii hiilen varastona koko elinkaarensa ajan. Lisäksi esimerkiksi teräsrunkoisen Pyörre-talon rakennusmateriaaleista 15% on uusiutuvia, 22% on kierrätettyä ja 82% voidaan hyödyntää materiaalina tai energiana.

Lämmitysjärjestelmät

Huomionarvoista on se, että maalämpökaivoja ei messualueelle ole porattu, koska kaavamääritykset sen estivät. Alueen maaperä on vaikuttanut siihen, ettei maalämpökaivoja ole voitu porata ja saamamme käsityksen mukaan useamman talon maatöihin on sisältynyt paaluttamista. Lämmitysmuotona on käytetty pientaloissa joko suorasähköä tai lämpöpumppuratkaisuja. Erään rakennuttajan kanssa käydyn keskustelun mukaan ilma-vesilämpöpumppuratkaisu olisi näistä edullisin, kun huomioidaan sekä asennus- että käyttökulut. Lisäksi moniin kohteisiin on asennettu varaavia tulisijoja osaksi vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Tämän tarkoitus on kompensoida mahdolliset sähkönjakelun häiriöt ja toimia päälämmitysjärjestelmän tukena.

Kaikkiaan Lohjan Asuntomessut tarjoaa oivallisen kattauksen asumisen trendejä. Nyt sormet jo syyhyää laskemaan oman talon hiilijalanjälkeä ja etsimään keinoja kuinka saavuttaa hiilineutraali asuminen myös omassa kotona. Seuraavaan postaukseen teemme yhteenvedon messujen sisustus- ja pihatrendeistä, joten pysyhän kuulolla. :)

Edellinen
Edellinen

Havaintoja Lohjan asuntomessuilta, osa II

Seuraava
Seuraava

10 syytä hankkia lasitukset terassille