Lisää kunttaa

Kaupallinen yhteistyö: Piiraisen kuntta

Saimme pari viikkoa sitten lisäkuorman kunttaa tontille, sillä viime syksynä tilaamamme määrä ei riittänyt päällystämään kaikkia alueita. Silloin oli vielä epäselvää tulisimmeko laittamaan kunttaa koko pihaan vai jättäisimmekö osan alueesta muille istutuksille.

Koronakevään aikana silmä tottui metsänpohjaiseen varvikkoon ja huomasimme kuinka linnut ja muutkin metsän eläimet siitä nauttivat – meidän lisäksi. Ihastuimme siis kunttaan palavasti ja sen helppohoitoisuus sai meidät pauloihinsa, puhumattakaan siitä kuinka hyvin se sopii metsään rajautuvalle tontillemme, jossa jo muutenkin kasvaa mustikkavarvikkoa. Päätimme siis osittain luopua pihasuunnitelman mukaisista kukkaistutuksista ja panostaa kunttaan. Kukkivat kasvit sijoitamme aikanaan istutusaltaaseen ja ruukkuihin. Kunttatilaus tehtiin tietysti Piiraisen viherpalvelusta.

Kuntan asennusvinkit

Kuntan asennuskokemus oli tällä kertaa hieman erilainen viime syksyyn verrattuna. Keväällä ja kesällä nostettu kuntta on lähtökohtaisesti kuivempaa ja siten myös kevyempää siirrellä. Viime syksynä saimme kunttakuorman lokakuun lopussa ja jouduimme pilkkomaan sen melko pieniksi paloiksi, koska se oli meidän mielestä valtavan painavaa ja tuntui ettei edes neljä ihmistä riittänyt siirtelemään sitä. Tällä kertaa selvisimme hommasta kahdestaan, vaikka päällystettävänä oli tontin kaukaisimmat kolkat. Kuntta piti käytännössä siirtää etupihalta talon sivustoille ja taakse, eli reittivalintana oli loiva ylämäki tai portaat ja pisteenä iin päällä vielä kallion päälle nostaminen.

Tässä meidän jipot kuntan siirtämiseen:

  • Työmaa-ajalta oli jäänyt tähteeksi aidanseipäitä. Otimme niistä yhden käyttöön ja pujotimme sen kunttarullan keskeltä läpi, siten että rullan molemmille puolille jäi ikään kuin kahvat. Niitä apuna käyttäen nostimme kunttarullan molemmista päistä ja kannoimme sen haluttuun paikkaan, avasimme rullan ja voila.

  • Käytimme myös pressua kunttarullien siirtelyyn, siten että kunttarulla nostettiin avatun pressun päälle ja sitten molemmista päistä kiinni ja hiiop.

  • Lisäksi käytimme kottikärryä. Meidän kärryyn mahtui puoliksi sahattu kunttarulla.

Kuntan kasteluvinkit

Nyt jo useamman viikon sekä ”uutta” että ”vanhaa” kunttaa hoitaneena, kokosimme muutamia vinkkejä kasteluun liittyen. Tässä vaiheessa näyttää siltä, ettei hirveän pahasti ole mennyt pieleen, koska kuntta kasvaa, vihertää ja versoilee kauniisti. Kunttatoimittajan ohjeena on runsas kastelu asennuksen jälkeen ja lisäksi runsas kastelu alkukesällä viime syksynä asennetulle kuntalle. Näin olemme toimineet.

Meillä on ollut sekä kasteluletku että sadetin käytössä. Letkulla olemme kastelleet kapeat kohdat ja sadettimella isommat kuntta-alueet. Aurinkoisina kesäpäivinä sadetin on posottanut 3-4h siten, että 20-30 minuutin välein vaihdetaan sen paikkaa. Iltakastelu on tehokkainta, joten sitä olemme suosineet varsinkin paahteisiin kohtiin.

Mustikat alkavatkin jo olemaan kypsiä, joten suupielet tummansinisinä luultavasti pyörimme takapihalla tulevat päivät.

Edellinen
Edellinen

48h Vilnassa: parhaat matkavinkit

Seuraava
Seuraava

Trooppinen kylpyhuone