Louhinta ja maanrakennus

Yhteensä lähes vuoden kestäneen suunnitteluvaiheen jälkeen työmaa on vihdoin käynnissä. Lupaprosessin kestäessä (ja kestäessä ja kestäessä) meinasi välillä loppua kärsivällisyys, mutta nyt mieli on taas virkeä kun ympärillämme tapahtuu konkreettisia asioita.

Maanrakennusurakoitsijaksi projektiimme valikoitui Louhintaliike Mäkinen Oy, joka on toiminut Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella jo 1960-luvulta lähtien. Mäkisellä on runsaasti kokemusta vaativasta urakoinnista ja asianmukainen kalusto, joten uskoimme heidän voivan vastata kallioisen tonttimme asettamiin haasteisiin.

Meidän tontilla maanrakennusurakkaan kuuluu ainakin seuraavat vaiheet: tien rakentaminen tontille; tontin raivaaminen; puiden kaataminen; mummonmökin purkaminen; maa-aineksen kaivaminen ja poiskuljettaminen; louhinta sekä siihen liittyvät mittaukset ja tarkastukset; louheen poiskuljettaminen; viemäreiden, putkien ja kaivojen asentaminen; sekä korvaavan maa-aineksen ajaminen tontille ja sen tasoittaminen anturakorkoon. Kaiken tämän tekemiseen arvioitiin kuluvan 4-8 viikkoa.

Louhintatöihin liittyy aina tiettyjä riskejä, erityisesti kun ollaan metsäisestä maisemasta huolimatta keskellä melko tiivistä kaupunkirakennetta ja valtaosa naapurustosta on jo rakennettu. Jo ennen aloittamista naapurit kertoivat kauhutarinan siitä, mitä edellisessä louhintaurakassa oli tapahtunut. Homma oli niin sanotusti lähtenyt lapasesta ja kiviä oli lennellyt naapuritalon seinään (selvyyden vuoksi todettakoon, että meidän valitsemalla urakoitsijalla ei ollut mitään tekemistä tämän tapauksen kanssa).  Jännitysmomenttia louhinnan teettämisessä lisää se, että urakoitsijan vastuuvakuutussumma on loppujen lopuksi melko pieni siihen taloudelliseen riskiin nähden, mitä epäonnistunut räjäytystyö voi pahimmillaan aiheuttaa. Rakennuttaja on kuitenkin viime kädessä vastuussa kaikesta.

Eräs huolenaiheemme maanrakennusurakan osalta liittyi budjetin hallintaan, koska kilpailuttaessa päädyimme valitsemaan tarjouksen joka ei ollut kiinteähintainen. Tästä syystä mielessämme kyti pieni pelko ja epävarmuus siitä, että onnistutaanko pysymään suunnitellussa budjetissa.

Nyt kun urakka on loppusuoralla, kaikki on mennyt paremmin kuin hyvin. Louhinnan yhteydessä mitatut tärinäarvot olivat vain noin viidenneksen sallituista raja-arvoista ja Mäkisen tiimillä pysyi homma hanskassa tilanteessa kuin tilanteessa. Louhinnan määrä osoittautui merkittäväksi. Avolouhintaa tarvittiin 423 m3/2 ja kanaalilouhintaa 102 m3/2. Tontilta ajettiin satoja tonneja ja kymmeniä rekkakuormallisia ylijäämälouhetta, maa-ainesta, purkujätettä ja puiden kantoja. Vastaavasti kymmeniä rekkakuormallisia soraa ja sepeliä tuotiin tilalle talonpohjan täytteeksi.

Alkuperäinen budjetti ylittyi mutta siitä huolimatta olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Urakka oli haastava ja Mäkisen tiimi pystyi vastaamaan kaikkien työvaiheiden vaatimuksiin luotettavasti ja vastuullisesti. Työntekijöiden ammattitaito on ollut vakuuttava ja työote rautainen. Tätä porukkaa on helppo suositella muillekin, koska nää kundit tietää mitä ne tekee.

Millaisia kokemuksia teillä on louhinnasta?

Edellinen
Edellinen

Pohjaratkaisun valinta

Seuraava
Seuraava

Meidän keittiöunelma