Pihahommia

Uuteen kotiin päästyämme, on arkielämän ohella vielä riittänyt kaikenlaista pientä hommaa sekä sisällä että ulkona. On ollut kalustehankintoja ja kodinkoneasennuksia, sisustamista ja pihatöitä.

Puhutaanpa vähän talon ulkopuolisista töistä. Osa pihahommista jätettiin suosiolla ensi kevääseen, monestakin syystä ja palataan niihin vielä erikseen, mutta halusimme tehdä jotain jo nyt, jotta olohuoneen isoista ikkunoista näkyisi muutakin kuin sorapeti. Halusimme helppohoitoisen pihan, joka istuisi mahdollisimman hyvin ympäröivään metsämaisemaan. Niinpä kuntta oli luonteva valinta ja osittain myöhäisestä ajankohdasta johtuen päätimme asentaa sen itse.

Piiraisen Viherpalvelu osoittautui meille edullisimmaksi kunttatoimittajaksi. Kuntta on peräisin Suomussalmen Syntisenkankaalta Kainuusta. Kyse on kuivasta mäntykangaskuntasta (puolukka/mustikka) ja se on nostettu alueelta, jossa metsää on muutenkin kaadettu. Kuntan asentamisen ajankohta on viimeistään lokakuussa, koska kunttaa ei pysty enää nostamaan Kainuussa kun halla on saapunut. Tilauksen yhteydessä saimme kattavan asennusohjeen.

Pohjatyöt

Valtaosa meidän pihasta oli sorapetiä, jonka päälle riitti n. 10cm asennushiekkakerroksen levittäminen, mutta osittain oli myös juurakkoista ja multaista maata, jota piti muokata ja kitkeä lapiohommana. Levitimme suodatinkankaan niihin kohtiin joissa rikkakasvillisuutta oli estettävä kasvamasta, ja levitimme asennushiekan päälle.

Kuntan asennus

Kunttakuorma ajettiin rekalla meidän etupihalle 2x5m rullina. Kuljettaja leikkasi taitavasti rullat puoliksi, mutta 5m2 kunttarullien siirtäminen ei onnistunut meiltä taivutetuilla talikoilla ylämäkeen, joten leikkasimme kuntan moottorisahalla pienempiin noin 1m2 paloihin ja kärräsimme ne kottikärryillä etupihalta haluttuun paikkaan. Loput olikin kuin tetristä.

Noin sata neliötä kunttaa teetti hommaa neljälle talkoolaiselle useammaksi tunniksi. Tasamaalle asensimme kunttapalat puskuun, tiukasti kiinni toisiinsa. Rinteeseen kiinnitimme kuntan puukiiloja apuna käyttäen. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut viisautta maksaa muutama satanen lisää asennuspalvelusta ja antaa ammattilaisten hoitaa homma. Toisaalta tilaamamme määrä ei ollut riittävä, joten jälkityötä olisi jäänyt joka tapauksessa myöhemmin tehtäväksi. Keväällä huolehdimme siis vielä kuntan reunusten viimeistelyn, etupihan asfaltoinnin sekä loput pihasuunnitelman mukaiset työt. Toivotaan että asentamamme hiekkakerros osoittautuu riittäväksi ja että kuntta menestyy meidän pihassa vaikka sitä leikeltiin pienempiin palasiin.

Vinkit kuntan omatoimiasennusta suunnittelevalle

Kuntan omatoimiasennusta suunnittelevalle haluamme painottaa että homma on fyysistä, joten varaudu kunnon jumppaan. Suosittelemme käyttämään koneita niin paljon kuin mahdollista, koska kuntta on tosi painavaa. Meidän tontti sattui olemaan muodoltaan sen verran hankala, ettei muuta mahdollisuutta olisi ollut kuin manuaalityö.

Kuntan hoito

Kunttaa tulee tyypillisesti hoitaa kastelun merkeissä heti asennuksen jälkeen. Kastelu läpimäräksi muutaman kerran viikossa on hyvä lähtökohta. Kasteluntarve vähenee kuitenkin huomattavasti kasvukauden loppua kohti.Syksyllä tehtävän kuntan asennuksen yhteydessä luonto hoitaa kastelun ilman ihmisen apua, kunhan tarjolla on viileää säätä ja sadetta. Keväällä meitä odottaa mittava kastelu-urakka, jotta varvikko ei kuivu. Jos keväällä on kuivia säitä niin kastelua on jatkettava pidemmällekin kesää. Liiallisesta kastelusta ei ensimmäisellä kasvukaudella kannata huolehtia.

Edellinen
Edellinen

Kuinka luoda avaruutta kotiin?

Seuraava
Seuraava

Kuvapäiväkirja: Sitges