Rakennuttajan muistilista

Rakentamisen ensikertalaisina meillä ei ollut tarkkaa käsitystä suunnitteluvaiheen ja lupaprosessin kestosta ja laajuudesta. Meille ei myöskään ollut etukäteen täysin selvää mitä kaikkia suunnitelmia talon rakentamiseen tarvittaisiin ja kuinka kauan prosessi kokonaisuudessaan kestäisi. Halusimme kaiken olevan valmiina mieluiten eilen ja viimeistään huomenna.

Tässä vaiheessa, kun projektia on eletty lähes kokonainen vuosi, on valtaosa suunnitelmista tehty. Jälkeenpäin ajateltuna teimme muutamia virheitä koska emme tienneet täsmälleen missä vaiheessa mitäkin toimenpiteitä olisi kannattanut tehdä jotta vältytään turhilta viivytyksiltä - tällä tarkoitamme lähinnä erilaisten liittymien tilaamista ja niihin liittyvää odottelua. Viivytykset nimittäin yleensä maksavat rahaa. Siispä tulevien projektien helpottamiseksi kokosimme alla olevan otsikkotason listan tehtävistä, jotka kuuluvat suunnitteluvaiheeseen.

Rakennuttajan muistilista suunnitteluvaiheessa

  • Laadi realistinen kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma projektille. Voit käyttää netistä löytyviä laskureita apuna, mutta muista että ne ovat vain suuntaa antavia. Pyydä ammattilaista tarkistamaan laskelmat jotta voit varmistua niiden oikeellisuudesta.

  • Tontin hankittuasi tilaa maaperätutkimus sekä paikalliselta vesi- ja viemärihuoltolaitokselta liitoskohtalausunto (se tarvitaan rakennuslupaa varten ja käsittelyaika voi olla pääkaupunkiseudun HSY:llä yli kolme kuukautta).

  • Valitse itsellesi mieleinen rakennusmateriaali.

  • Valitse arkkitehti ja kerro toiveesi riittävän selkeästi ja yksilöidysti heti alussa, jotta ensimmäinen luonnos muuntuu lopulliseksi suunnitelmaksi sujuvasti.

  • Valitse tarpeisiisi sopiva, luotettava talotoimittaja.

  • Valitse talotekniikan toimittaja ja mieti millaisia älyratkaisuja uuteen kotiisi kaipaat ja mikä on sinulle sopivin lämmitysjärjestelmä.

  • Valitse rakennesuunnittelija ja sovi suunnittelun aikataulusta.

  • Valitse ammattitaitoinen ja varmaotteinen vastaava työnjohtaja, ja sovi missä laajuudessa hänen panostaan tarvitset.

  • Hae rakennuslupa (pääkaupunkiseudulla kannattaa varautua 3-4kk käsittelyaikaan).

  • Valitse kokenut maanrakennusurakoitsija. Mieti haluatko kiinteähintaisen urakkatarjouksen vai tuntihintaan ja louhintakuutioihin perustuvan tarjouksen, ja varmista että tarjoukset ovat keskenään vertailukelpoisia.

  • Tilaa paikalliselta vesihuoltolaitokseltasi vesi- ja viemäriliitos, sähkönsiirtäjältä ja sähköntoimittajalta sähköliittymä ja -sopimus, sekä teleoperaattorilta mahdolliset kaapeli- ja laajakaistaliittymä (tämän voi tehdä jo ennen rakennusluvan saamista koska käsittelyajat ovat yllättävän pitkiä).

  • Valitse kodin kiinteät kalusteet (keittiö, kylpyhuoneet, kodinhoitohuone, sauna, säilytysjärjestelmät, takka sekä soveltuvin osin portaat sekä kaiteet). Kiinteiden kalusteiden paikat tulee olla selvillä sähkö- ja LVI-suunnittelua varten.

  • Valitse valaistussuunnittelija, mikäli haluat satsata uuden kotisi valaistukseen ja valon tuomaan viihtyvyyteen. Mahdollinen valaistussuunnitelma tulee olla valmiina sähkösuunnittelua varten.

  • Valitse pihasuunnittelija ja sisustussuunnittelija, ellet osaa tai halua tehdä itse.

  • Valitse kodin sisäpuolen pintamateriaalit.

  • Valitse urakoitsija rungon pystytykseen sekä ikkunoiden ja ovien asennukseen.

  • Valitse urakoitsija sisäpuolen töihin (mm. maalaus, laatoitus).

  • Mieti mitä voit tehdä itse, mikäli on tarve optimoida kustannuksia.

Suunnitteluvaiheessa tehdään runsaasti erilaisia valintoja. Meillä johtoajatuksena on ollut se, että valintojen täytyy kestää aikaa. Tästä syystä olemme pyrkineet tekemään oman maun ja tyylin mukaisia ratkaisuja, sen sijaan että olisimme antautuneet kaikessa viimeisimpien villitysten vietäväksi. Esimerkiksi luimme jostain hiljattain että valkoinen keittiö olisi poistumassa muodista. Olkoon, mutta meille tulee silti raikkaan vaalea keittiö ja uskon että tulemme nauttimaan siitä pitkään.

Valintoja tehdessämme tutkimme ensin kaikessa rauhassa meitä miellyttävät ja tyylimme mukaiset vaihtoehdot, ja kilpailutimme sitten toimittajat. Eri toimittajien välillä saattaa olla merkittäviäkin hintaeroja, vaikka tuotteet olisivat käytännössä samoja tai vastaavia. Esimerkiksi keittiöissä, tulisijoissa ja säilytysjärjestelmissä ilmeni kilpailuttaessamme n. 10-30 prosentin hintaerot eri toimittajien välillä hyvin pitkälti vastaavista tuotteista. Säästöpotentiaali on merkittävä, joten huolellinen kilpailuttaminen ja alennuskampanjoiden seuraaminen kannattaa.

Säästämisen kannalta moni asia riippuu siitä, osaako ja pystyykö rakennuttaja tekemään jotain itse vai tarvitaanko kaikkeen ulkopuolista apua. Esimerkiksi ammattilaisen tekemä piha- ja sisustussuunnittelu takaa viimeistellyn ja laadukkaan lopputuloksen, mutta jos sinulla on vahva oma visio jonka uskot osaavasi myös toteuttaa, niin nämä voi jättää pois listalta.

Millaisia kokemuksia teillä on rakennus- tai remppakohteen suunnittelusta?

Edellinen
Edellinen

Meidän keittiöunelma

Seuraava
Seuraava

Rakennusmateriaalin ja talotoimittajan valinta