Teknisiä valintoja

Omakotitalon rakennuttaminen edellyttää melkoisen määrän teknisiä valintoja. Saatavilla on laaja kirjo erilaisia ja eri hintaisia ratkaisuja, joista kerromme nyt omamme.

Lämmitysmuoto

Meidän kodin lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö. Sitä suosittelivat oikeastaan kaikki mahdolliset tahot, joiden kanssa asia tuli puheeksi projektin suunnitteluvaiheessa, joten päätimme kuunnella ammattilaisia. Maalämmön vaihtoehtona meillä olisi ollut kaukolämpö, joka sinänsä on myös erittäin hyvä vaihtoehto. Maalämmön käyttöönottokustannukset ovat kaukolämpöä suuremmat, mutta vastaavasti käyttökustannukset ovat selvästi matalammat mikäli laitteisto vaan pysyy ehjänä. Maalämmön lisäksi saamme nauttia maaviileästä. Lisäksi ilmalämpöpumpuilla tuotetaan lisäviilennystä mahdollisiin keskikesän helteisiin päiviin.

Automaatio

Kodin sähköjärjestelmän kautta ohjelmoitavat älyominaisuudet ovat yleistymässä vauhdilla. Saatavilla on laaja kirjo erilaisia kodin älykkäitä ratkaisuja, jotka voivat liittyä turvallisuuteen, arkielämän helpottumiseen taikka ihan vain ylelliseen elämäntyyliin.

Asiaa harkittuamme, päätimme olla satsaamatta talon sähköverkkoon asennettavaan älykotijärjestelmään. Ai miksi? No ensinnäkin koska budjetti. Sähköverkkoon rakennettavan älykotijärjestelmän tuoma lisäkustannus olisi ollut 10-30K euroa riippuen siihen liitettävien ominaisuuksien määrästä. Toiseksi, vaikka älysähköjärjestelmiä hypetetään juuri nyt isosti, uskomme että tulevaisuudessa kodin älyominaisuuksia tulee olemaan saatavilla yhä enemmän myös langattomasti. Kodin älyominaisuudet kehittyvät niin kovaa vauhtia, että tässä vaiheessa emme välttämättä edes vielä tiedä mikä on parin vuoden päästä kuuminta hottia ja onko kiinteä älyjärjestelmä siinä vaiheessa enää yhteensopiva uusien kotkotusten kanssa.

Meidän kotiin tulee kuitenkin useita elämää helpottavia ”älyominaisuuksia”, vaikka niitä ei pysty (ainakaan vielä) hallinnoimaan kootusti yhden appin kautta. Tässä olisikin muuten tärppi fiksuille koodareille: tehkää appi, jonka kautta voisi hallinnoida kaikkia kodin langattomia IoT- ja älytoimintoja. Jos tällainen jo on, niin kertokaa ihmeessä. :)

Tässä lyhyesti uuteen kotiin valitsemamme automaatiot:

  • Ulkovalaistuksen säätäminen liiketunnistimien ja vuorokaudenajan mukaan

  • Sähköistetyt ikkunakaihtimet (kaukosäätimellä ja aurinkotunnistimilla)

  • Älykäs lukitusjärjestelmä (Yale Doormanin avaimeton lukitus mahdollistaa oven avauksen etänä vaikkapa siivoojalle, lapselle tai avaimen unohtajalle)

  • Pihan/ajoväylän sulanapito (tämä helpottaa lumisia talviaamuja, mutta päädyimme tähän ensisijaisesti turvallisuussyistä, koska meidän tontille johtaa paikoin melko jyrkkä mäki)

  • Kodin turvallisuus (Verisuren turvajärjestelmään sisältyy ovien magneettikytkimet, kameravalvonta kun kukaan ei ole kotona, hälytystoiminnot murto- ja palotilanteissa ja vuotovahti)

  • Kodinkoneisiin kuuluvat IoT älyominaisuudet (etäohjaus ja automaattikytkentä, esim. robotti-imurin etäohjaus mobiilisovelluksella)

Ne ominaisuudet mistä jäämme tässä vaiheessa paitsi, ovat mm. yhden painalluksen tunnelmanvaihto kotona sekä kodin sähköjen etäohjaus. Lisäksi jäämme paitsi puheella ohjattavista äänentoistolaitteista ja jääkaapista, joka ilmoittaa maidon loppuneen.Aika näyttää olivatko nämä ratkaisut oikeita. Mitä mieltä Sinä olet? Mikä on riittävä määrä älyä kodissa?

Edellinen
Edellinen

Tontti herää kevääseen

Seuraava
Seuraava

Kaunis kuin kevätkukka