Vinkit rakentamista suunnittelevalle

Oman talonrakennusprojektimme ollessa loppuvaiheessa haluamme jakaa muutamia opittuja asioita ja vinkkejä omakotitalon rakennuttamista suunnitteleville. Tämän blogin perustamisvaiheessa tarkoituksenamme oli jakaa kokemuksiamme sekä tuottaa hyödyllistä tietoa ja inspiraatiota meille tärkeistä ja ajankohtaisista asioista. Omakotitalon rakennuttaminen edustaa meille mittavaa virstanpylvästä ja unelman täyttymystä. Nyt raksamatkan viime metreillä katsomme tämän olleen kokonaisuutena niin ainutlaatuinen kokemus, että voimme hyvillä mielin kannustaa muitakin siihen tarttumaan. Haluamme yhä innostaa muitakin tavoittelemaan isoja ja pieniä unelmiaan!

Tässä tulee meidän simppeli neljän kohdan vinkkilista tuleville rakennuttajille:

  • Valitse yhteistyökumppanisi huolellisesti. Hyvien kumppaneiden merkitystä ei voi korostaa liikaa, niin rakentamisessa kuin muutenkin elämässä. Omakotitalon rakentaminen on yksi elämän suurimmista ja kalleimmista hankkeista. Varsinkin jos et itse ole ammattilainen ja täysin perillä kaikista rakentamisen yksityiskohdista, on erittäin tärkeää että valitset projektiisi laadukkaat tuotteet ja luotettavat tekijät. Niin paljon kuulee edelleen kauhutarinoita epäonnistuneista hankkeista ja siitä, mitä kaikkea voi mennä pahasti ja jopa peruuttamattomasti pieleen rakentamisessa. Valitse siis kumppani joka tietää mitä tekee ja tekee mitä lupaa. Pyydä referenssejä ja selvitä muiden rakennuttajien kokemuksia. Rakennusprojektissa tarvitaan ratkaisukeskeisiä, joustavia ja maalaisjärjellä varustettuja yhteistyökumppaneita, jotka ovat valmiita tekemään myös urakan ulkopuolisia töitä tarvittaessa.

  • Varaudu yllätyksiin. Rakentamisessa rahanmenoa ei voi estää. Onnistuneissakin hankkeissa erilaisia yllätyksiä tulee todennäköisesti eteen jossain vaiheessa, ja niillä on yleensä jonkinlainen hintalappu. Verkossa olevat budjetointityökalut eivät välttämättä huomioi näitä yllätysmomentteja. Kannattaa varautua haasteisiin ja yllätyksiin sekä henkisesti että taloudellisesti. Malttia ei auta menettää joka käänteessä vaan mieli tulisi pitää kirkkaana ja pyrkiä näkemään iso kuva. Varautuminen voi tarkoittaa säästöpuskuria sekä hyvän keskusteluyhteyden ylläpitämistä pankin kanssa, jotta lisärahoitusta on tarvittaessa saatavilla. Rakennusprojektiin lähtiessä kannattaa hyväksyä että haasteet ja yllätykset kuuluvat asiaan ja hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa ne ovat aina ratkaistavissa.

  • Aikatauluta viisaasti. Valitse otollinen aika projektin aloittamiselle. Kivitalon rakentaminen kannattaisi ajoittaa niin, että rungon pystyttäminen ja vesikaton asentaminen ehditään tekemään ennen lumen tuloa. Meidän projektin aloitus viivästyi useammalla kuukaudella mm. lupaprosessin takia, ja se aiheutti jonkin verran ylimääräisiä kuluja. Hirsitalo suositellaan rakennettavaksi talvella mutta kivitalon osalta pakkanen ja lumi voivat aiheuttaa tiettyjä haasteita (esim. betonivaluja ei suositella tehtäväksi kovalla pakkasella, talvella käytettävä betonilaatu on hieman kalliimpaa ja lumen poistaminen voi olla työlästä). Toki kokeneelle ja taitavalle rakentajaporukalle mikään ei ole mahdotonta. Onnistunut aikatauluttaminen on myös avain projektin sujuvalle etenemiselle suunnitelman mukaan. Rakentamisessa monet työvaiheet edellyttävät ensinnäkin suunnitelman mukaisia tavarantoimituksia, toiseksi useamman ammattilaisen yhtäaikaista läsnäoloa työmaalla ja kolmanneksi sitä että asiat tehdään paitsi oikein, myös oikeassa järjestyksessä. Jos yksikin osa-alue sakkaa niin työt eivät edisty. Oman kokemuksemme mukaan näissä kolmessa asiassa onnistuminen ei ole aina rakennuttajan tai edes yhdenkään yksittäisen yhteistyökumppanin käsissä, vaan edellyttää saumatonta yhteistyötä monelta eri taholta. Projekti etenee sujuvasti kun aikatauluttamiseen kiinnitetään riittävää huomiota ja kun kaikki osapuolet pystyvät luottamaan toisiinsa.

  • Älä epäröi. Jos omakotitalon rakentaminen on ollut pitkäaikainen unelmasi, kenties lapsesta saakka kuten meillä, niin mene ja toteuta se! Koskaan ei ole täysin oikea aika ja aina löytyy syitä miksi näin iso ja kallis projekti pitäisi jättää tekemättä. Jos kuitenkin tunnet sydämessäsi poltteen, niin ole rohkea, jahtaa unelmaasi äläkä lannistu jos joku sanoo sinulle ei. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja ottaessasi vaarin yllä olevista vinkeistä, pärjäät kyllä.

Edellinen
Edellinen

Valoisa vaatehuone

Seuraava
Seuraava

Talo on valmis