Iloa ja valoa

Just nyt ilon aiheita löytyy mm. joulun odotuksesta ja raksaprojektin etenemisestä. Talven lyhyisiin päiviin tuo iloa myös auringonvalo, niinä harvoina hetkinä kun siitä pääsee kunnolla nauttimaan, kuten tänään.

Valaistus on yksi asia mihin edellisessä kodissa kiinnitimme huomiota, nimittäin siihen liittyvät puutteet. Ongelmakohtina oli mm. valon liian keltainen sävy, valon epätasainen jakaantuminen tilassa ja himmentimien puuttuminen. Tiesimme, että uudessa kodissa haluaisimme asioiden olevan toisin.

Havahduimme markkinoilla oleviin kehittyneisiin valaistusratkaisuihin lopullisesti Porin asuntomessuilla viime kesänä, sillä useammassa talossa oli toteutettu erittäin onnistuneita valaistusratkaisuja. Pian messukäynnin jälkeen aloitettiinkin valaistussuunnittelu, joka sujui sutjakkaasti Winledin suunnittelijan kanssa. Kaikesta sovittiin puhelimitse ja sähköpostitse, ja jo ensimmäinen luonnos oli vakuuttava. Lopullinen ilme saavutettiin lyhyen viestittelyn jälkeen. Saimme valaistussuunnitelman hyvissä ajoin sähkösuunnittelua varten, ja sähkösuunnittelun yhteydessä sitä vielä jalostettiin hieman.

Valaisimia on käytännössä joka lähtöön. Eri valoja käytetään eri aikaan päivästä ja eri käyttötarkoitukseen. Onnistunut valaistus voi muuttaa tilan luonteen kokonaan ja auttaa luomaan tilaan kerroksellisuutta ja mielenkiintoa. Riittävä valaistus pitää tilan vapaana varjoista, tai auttaa luomaan valon ja varjon leikkiä korostamaan pintamateriaaleja ja arkkitehtuuria.

Kodin valaistushaaveilijan muistilista

  • Pohdi valaistuksen käyttötarkoitus: onko tavoitteena luoda tunnelmaa, mahdollistaa työskentely vai korostaa jotain esinettä tai tilan arkkitehtuuria? Vaiko kaikki nämä asiat?

  • Huomioi saatavilla oleva luonnonvalo eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

  • Valitse haluamasi valonlähde, valon suunta sekä valon määrän säätötarve.

  • Ota huomioon, että valaistuksen on hyvä olla suhteessa tilan muuhun sisustustyyliin.

  • Pidä mielessä uudet ekologiset ja energiatehokkaat vaihtoehdot, esimerkiksi LED ratkaisut ovat kehittyneet huimasti ja niitä on saatavilla edullisesti.

  • Hemmottele itseäsi design-valaisimella, joka voi parhaimmillaan olla kuin veistos ja vangita katseen heti tilaan saapuessa.

  • Harkitse epäsuoraa valaistusta, erityisesti jos perheessä on aistiyliherkkyyksiä. Epäsuoran valonlähteen voi sijoittaa vaivattomasti esim. peilin taakse taikka lattia- tai kattolistaan. Ajattele mitä haluat nähdä niin löydät oikean paikan valonlähteelle.

Tässä postauksessa on kuvituksena otoksia meidän valaistussuunnitelmasta. Tämän lisäksi sisätiloihin on tarkoitus tuoda huolellisesti valikoituja design-valaisimia. Mitä mieltä olette?

Edellinen
Edellinen

Ensimmäinen kerros ladottu

Seuraava
Seuraava

Runkotyöt käynnissä