Vinkkejä kodin stailaamiseen

vinkit kodin stailaamiseen

Miksi kotona kannattaa stailata?

Eräs sisustamiseen, tai oikeastaan sen viimeistelyyn ja hienosäätöön, liittyvistä haasteista on stailaus. Stailauksesta puhutaan usein vasta siinä vaiheessa kun kotia ollaan myymässä, mikä on hieman nurinkurista, sillä siisti ja kaunis koti tukee ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Stailaus on visuaalista tarinankerrontaa ja jos olet todella myymässä kotiasi, niin suosittelen lämpimästi käyttämään joko digitaalista tai ihan perinteistä stailauspalvelua. Taitavalla stailauksella voidaan nimittäin tarvittaessa muuttaa täysin tilan luonne sekä tunnelma, ja hyvä stailisti voi tehdä tilastasi suorastaan taideteoksen. Ei kuitenkaan kannata säästää stailausta vasta siihen hetkeen kun olet luopumassa kodistasi, sillä kotonahan kuuluu viihtyä. Mielestäni kotia voi stailata myös omaksi ja perheen iloksi ihan arjessakin. Ainakin itselleni stailaaminen on keino saada aikaan järjestystä, luopua tarpeettomasta ja luoda kauneutta.

Stailaaminen voi kuulostaa pinnalliselta ja turhalta, mutta se voi parhaimmillaan olla hyvinkin henkevä prosessi, jossa saa läsnäolon kautta luotua täysin uudenlaisen yhteyden omaan tilaan. Useimmat meistä viettävät paljon aikaa kotona, joten on tärkeää että koti on todella sellainen paikka, jossa rentoutuminen, lepo, uudistuminen ja hyvinvointi on mahdollista. 

Karkeasti sanottuna stailaus tarkoittaa sitä, että tilasta karsitaan pois kaikki ylimääräinen - eli pois turhat kalusteet ja ylimääräinen sälä. Karsimisen jälkeen tilaan tuodaan harkittuja kalusteita ja esineitä, joista muodostetaan kauniita kokonaisuuksia. Kun tilan perusilme on kunnossa, erilaisia esillepanoja ja asetelmia voi muodostaa vaikkapa kahvipöydälle tai hyllyn päälle ihan tavallisista arjen esineistä, kuten vaikkapa maljakosta, kynttilänjalasta ja lempikirjastasi. Kukat toimii aina ja luonnosta löytyy vaikkapa erilaisia oksia kaikkina vuodenaikoina. Kodin stailaaminen arjessa voi siis tarkoittaa ihan vain sitä, että pidetään paikat suhteellisen siistinä eikä kerrytetä tavararöykkiöitä sinne tänne (tai pidetään röykkiöt ainakin enimmäkseen poissa silmistä, nimimerkillä teinin ja taaperon äiti).

kodin sisustus ja stailaus

Luovuus ja yksilöllisyys keskiössä

Oleskelutilojen sisustamisen ja stailaamisen kiehtovin puoli on se, että mikään ei ole kiveen hakattua—kaikki on sallittua. Vaikka on olemassa sääntöjä ja ohjeita, tärkeintä on löytää oma tyyli ja nauttia prosessista. Mielestäni kauneimmat stailaukset syntyvät, kun yhdistetään uutta ja vanhaa, eri materiaaleja ja tekstuureja, jotka kertovat tarinoita ja tuovat esille kodin asukkaiden persoonallisuuden. 

Jaan tässä postauksessa muutamia sisustusammattilaisten käyttämiä perusperiaatteita stailausten tekemisessä. Mutta kerron sitä ennen pari keskeistä asiaa, jotka ohjaavat omaa ajatteluani stailauksissa:

  • Ensinnäkin, itselleni kiinnostavinta stailausten tekemisessä on se, että tavallaan kaikki on sallittua. Toki on olemassa ohjeita, mutta niitä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan tärkeintä on löytää oma tyyli ja pitää hauskaa! Tarkoitus on luoda jotain kaunista ja ihanaa omaan elinympäristöön, joka ilahduttaa sinua ja perhettäsi.

  • Toinen oleellinen juttu on se, että hyvä stailaus muodostuu usein esineistä, joita jo löytyy kaapista. Missään nimessä stailaaminen ei tarkoita, että jatkuvasti pitäisi olla ostamassa uutta tavaraa, olla markkinoinnin uhri ja trendien vanki, enkä sellaiseen haluaisi ketään kannustaa. Sen sijaan kodin stailaamisessa on kyse siitä, että löydät kaappiin unohtuneita aarteita, joille voit etsiä uuden käyttötarkoituksen joko sellaisenaan tai tuunaamalla. Paljon mielenkiintoisempaa, ekologisempaa ja taloudellisempaa on etsiä uusi ja yllättävä käyttötarkoitus jollekin olemassa olevalle esineelle kuin aina hankkia uutta. Mielestäni kauneimmat sisustukset syntyvätkin juuri kerrostamalla vanhaa ja uutta, ja kokoamalla yhteen erilaisia värejä, materiaaleja, muotoja, tekstuureita sekä tarinoita.

Ehkä jo tiesittekin, että rakastan käsintehtyä keramiikkaa ja mielenkiintoisia pienesineitä, joista tykkään tehdä vaihtuvia asetelmia kotiin mm. hyllyjen ja pöytätasojen päälle. Kuinka sitten valita esineitä asetelmiin, jotta lopputulos on kaunis ja kiinnostava? Itselleni tärkeimpiä kriteereitä esineitä valikoidessa on materiaali, muoto ja tekstuuri. Meillä kodin sisustuksessa on biofilia ja luontoteema vahvasti läsnä, joten pyrin siihen että kaikissa kalusteissa ja esineissä toistuisi luonnonmateriaalit ja värit sekä orgaaniset muodot ja tekstuurit. Tähän väliin täytyy todeta, että kauneus on tietysti aina katsojan silmässä ja tyylilajeja sekä makuja on monia. Kehityn itsekin tässä edelleen jatkuvasti.

stailattu koti edistää hyvinvointia ja viihtymistä

Nyt sitten niitä lupaamiani vinkkejä kodin stailaamiseen:

Harmonia ja kontrasti

Eräs stailauksien nyrkkisääntö on löytää tasapaino harmonian ja kontrastin välillä. Harmonia tarkoittaa asioita, jotka tuntuvat sopivan yhteen, esim. samanlaiset värit tai tyylit, ja kontrasti puolestaan tarkoittaa asioita, jotka maustavat kokonaisuutta olemalla erilaisia, esim. pehmeä vs. kova; pyöreä vs. kulmikas; kivi vs. puu. Stailaukseen kannattaa tuoda vähän molempia elementtejä sopivassa suhteessa. Esimerkiksi näin: voit luoda harmoniaa toistamalla vaikkapa pyöreää muotoa tai ruskean sävyjä, ja sitten lisätä kontrastia tuomalla mukaan sekä kiiltävää että mattapintaista, tai sileää ja rosoista materiaalia, vaikkapa asettamalla sileän kynttilänjalan rosoisen vaasin viereen.

sisustus ja stailaus kotona

Mittakaava ja muoto

Toinen stailauksen suunnitteluperiaate on huomioida sekä ympäröivän tilan ja kalusteiden että valitsemiesi esineiden mittakaava ja muoto. Varmista, että käyttämäsi esineet sopivat tilan ja kalusteiden mittakaavaan. Useimmiten stailausten ongelmana on enemmänkin liian pienet kuin liian suuret esineet, joten kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että valitsemasi esineet sopivat ympäristöönsä. Jos sinulla on useita pieniä esineitä, joita haluat tuoda esiin stailauksessa, voit yrittää ryhmitellä ne. Voit myös antaa niille korkeutta asettamalla ne vaikkapa pinottujen kirjojen päälle.

miten stailata koti

Kerrosta ja pehmennä

Kun olet valinnut esineet stailaukseen, voit mallailla niitä valitsemallesi tasolle sopivaan järjestykseen. Kerrosta ja pehmennä -sääntö liittyy ennen kaikkea maksimalistiseen, runsaaseen tyyliin, jota näkyy paljon esimerkiksi amerikkalaisissa kodeissa. Tällä hetkellä meillä Suomessakin sisustustrendeissä suositaan yhä enemmän runsautta, mutta trendien seuraamisen sijaan kannattaa löytää oma tyyli ja pyrkiä toteuttamaan sitä. Itse pidän eniten pelkistetystä japandi- ja wabi sabi -henkisestä sisustustyylistä, mutta on kuitenkin aikoja, jolloin sitä kaipaa enemmän runsautta ympärilleen, kuten vaikkapa juhlapyhinä. Kerrostaminen kannattaa aloittaa suurimmasta ja korkeimmasta esineestä, joka on stailauksesi kulmakivi. Muodosta kerroksia sen ympärille. Taustalle korkeampi kerros ja pienimmät esineet etualalle. Voit lisätä esimerkiksi jotain tekstiiliä pehmentääksesi, tuodaksesi väriä tai korostaaksesi tiettyjä esineitä. Varmista, että katse tavoittaa jotain mielenkiintoista niin pysty- kuin vaakasuunnassa.

ideoita ja vinkkejä kodin sisustukseen ja stailaamiseen

Poikkeukset vahvistavat säännön

Herättääkö nämä stailausvinkit ajatuksia tai inspiraatiota? Edelleenkin kannattaa muistaa, että poikkeukset vahvistavat säännön eikä kaavoihin kannata kangistua. Uskalla käyttää esineitä myös epätavallisilla tavoilla. Kannustan jatkamaan stailauskokeiluja, kunnes löydät itsellesi sopivan tyylin. Muista, että elävät kukat toimivat aina ja usein vähemmän on enemmän! Jos tuntuu, että stailauksesi näyttää sekavalta, kannattaa mieluummin karsia kuin lisätä. Luomalla kotiisi keskeiselle paikalle visuaalisesti kiinnostavan asetelman tai kollaasin, saat päivitettyä kodin ilmettä vaivattomasti, edullisesti ja niin usein kuin haluat.

-Elisa

kodin järjestys, stailaus, sisustus
sisustus- ja stailausvinkkejä kotiin
Edellinen
Edellinen

Muutoskohde: Lastenhuone

Seuraava
Seuraava

15 tapaa ottaa vastaan syksy