Kohti onnellista elämää: Ajankäyttö

Mihin käytät aikaasi?

Elämä on täynnä valintoja, ja yksi tärkeimmistä päätöksistä on se, mihin käytämme aikaamme. Aika on uusiutumaton resurssi, jota jokaisella meistä on käytettävissään rajallinen ja ennalta tuntematon määrä. Oletko koskaan miettinyt, miten arkiset valinnat vaikuttavat ajankäyttöön, ja sitä kautta elämänlaatuun ja onnellisuuteen? On helppoa ajautua kiireen keskellä autopilotille, ja päivitellä kuinka aika tuntuu valuvan käsistä. Mitä jos pysähdytään hetkeksi pohtimaan, onko nykyinen elämäntyyli linjassa omien arvojen kanssa? Onko mahdollista saavuttaa hallinnan tunne ajan kulumisen suhteen, tai tarvitaanko sitä? Tässä postauksessa kerron omista kokemuksistani ja oivalluksista ajankäytön suhteen, ja yritän vinkata tapoja elää tietoisemmin ja olemaan onnellisempi priorisoimalla asioita, jotka todella merkitsevät.

Oletko jumissa oravanpyörässä?

Kuulostaako tutulta: herätyskellon uuvuttava ääni keskeyttää unet aivan liian aikaisin ja torkutat menemään kauemmin kuin mihin olisi varaa. Lopulta nouset kiirehtien, aloitat päivän stressaantuneena ja ryntäilet paikasta toiseen. Päivän mittaan jätät aterioita väliin ottaaksesi kiinni menetettyä aikaa, joten olet nälkäinen ja hermostunut. Lopulta uhraat illansuussa myös vapaa-aikasi kun huomaat, ettet ole mielestäsi saanut tarpeeksi aikaan normityöpäivän puitteissa. Vielä nukkumaan mennessäkin syyllistät itseäsi kesken jääneistä hommista, vaikka olet painanut kieli vyön alla koko päivän. Voin kertoa, että mä olen joskus ollut juuri tää tyyppi.

Luulen että liian moni meistä elää näin—ajatuksen tasolla arvostamme kyllä perhettä ja vapaa-aikaa, mutta käytännössä laitamme työn usein etusijalle. Töissä kuvittelemme olevamme korvaamattomia, mikä johtaa siihen, että pidämme kiinni asioista, joista itse asiassa kannattaisi päästää irti. Kun lopulta ymmärsin tämän, tarkastelin kriittisesti ajankäytöllistä prioriteettijärjestystäni ja uskalsin tehdä muutoksia arkeeni, huomasin, että elämänlaatuni parani huomattavasti.

miten ajankäyttö määrittelee onnellisuutta?

Anna arvojen ohjata ajankäyttöä

Kun puhun arvoista, viittaan niihin asioihin, jotka ovat tärkeimpiä elämässä. Itselleni perhe on aina ollut arvoista tärkein, mutta arjen valinnat eivät aina ole heijastaneet tätä. Mukana kulki jatkuva syyllisyys ja riittämättömyyden tunne, sillä ajan ja voimavarojen ollessa rajalliset, on prioriteettijärjestyksellä aidosti merkitystä. Muutos alkoi kun oivalsin, että elämäntyylini ja ajankäyttöni täytyy vastata arvojani, jos haluan aidosti olla onnellinen.

Sote-alalla työskennelleenä tiesin, että yleisin asia mitä ihmiset katuvat kuoleman lähestyessä on se, etteivät he ole viettäneet tarpeeksi aikaa perheensä ja lastensa kanssa. Tuumasin, että mulla olisi vielä aikaa tehdä tarvittavat muutokset, jotta voisin kuolinvuoteellani katua vaikka sitten jotain muuta asiaa. Kun sain tämän muutoksen vietyä käytäntöön, se ei ollut pelkästään helpotus, vaan se muutti elämäni suunnan. Huomasin, kuinka paljon paremmin voin, kun en enää elänyt arvoristiriidassa.

Avain vapauteen: Luo rakenteita ja aseta rajoja

Miten sitten pääsin tästä kierteestä eroon? Luomalla rakenteita ja asettamalla rajoja. Kuulostaa simppeliltä, ja itse asiassa sitä se onkin. Täytyy kuitenkin todeta, että olen aina inhonnut turhia sääntöjä ja rakenteita, joten mun piti ensin oivaltaa, että tässä yhteydessä rakenteet ja rajat itseasiassa tarjoavat enemmän vapautta kuin ilman niitä eläminen ja jatkuva säätäminen. Luomalla selkeät rajat työlle ja vapaa-ajalle, opin hallitsemaan aikaani paremmin ja keskittymään olennaiseen. Tämä muutos toi mukanaan vapautta fokusoitua asioihin, jotka ovat itselleni kaikkein merkityksellisimpiä, mutta myös välttämättömiä paremman työtehon saavuttamiseksi ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Tässä tapauksessa rajat eivät ole rajoittamista varten, vaan ne ovat suoja, joka pitää sen, mikä on tärkeintä, vahingoittumattomana. Kun päätin, ettei työ saa enää ylittää tiettyjä rajoja, huomasin, että mulle jää enemmän aikaa ja energiaa sekä perheelleni että itselleni. Tämä on ollut omalla kohdallani merkittävä askel kohti tasapainoisempaa ja onnellisempaa elämää. Ihmisen eliniän ja työuran pidentyessä on terveellistä oivaltaa, että tämä on pitkää peliä. Pitämällä huolta omasta hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti jo tänään ja pyrkimällä elämään omien arvojeni mukaista elämää, teen samalla sijoituksen tulevaisuuteen, sillä tällä tavalla voin olla hyödyllinen pidempään sekä itselleni, lähimmäisilleni että yhteiskunnalle.

saat vapauden luomalla rakenteita ja asettamalla rajoja

Kehitä itsellesi toimiva aamurutiini

Aamurutiinit ovat avain tehokkaaseen ajankäyttöön. Tutkimusten mukaan olemme tehokkaimmillamme ensimmäisen kolmen tunnin aikana heräämisestä. Tämä aika kannattaa käyttää viisaasti, esimerkiksi tärkeiden tavoitteiden asettamiseen ja luovaan työhön. Aamun aikana ihmisen kognitiivinen kyvykkyys on parhaimmillaan, joten silloin on hyvä tehdä vaativimmat tehtävät.

Menestyneillä ihmisillä on usein selkeä aamurutiini, joka auttaa heitä hallitsemaan päivänsä paremmin. Hyvään aamurutiiniin voi kuulua esimerkiksi hengitysharjoituksia ja venyttelyä tai kevyt treeni, jotka auttavat saamaan yhteyden kehoon ja mieleen, ja maadoittumaan nykyhetkeen. Tämä pieni hetki itsekseen voi olla se hetki, joka asettaa päivälle suunnan ja varmistaa, että se tulee vietettyä omien arvojen mukaisesti.

anna arvojen ohjata ajankäyttöäsi

Rakenna päiväsi harkiten

Tässä on muutama konkreettinen vinkki parempaan ajanhallintaan:

  • Mene ajoissa nukkumaan ja nouse aikaisin ylös. Vietä kiireetön aamuhetki ja aloita päiväsi tietoisesti. Kun aloitat päivän rauhallisesti ja vietät heti alkuun pienen hetken omaa aikaa, huomaat sen vaikutuksen koko päivän ajan.

  • Ensimmäisenä aamulla juo lasillinen vettä. Moni meistä aloittaa aamunsa kahvilla, mutta yksi tehokkaimmista tavoista herätä on juoda lasillinen vettä heti sängystä noustua. Veden juominen aamulla auttaa käynnistämään aineenvaihduntasi ja parantamaan ihon kuntoa. Jos haluat lisäboostia, purista veteen hieman tuoretta sitruunamehua.

  • Aloita aamu kiitollisuudella. Viettäessäsi omaa kiireetöntä aamun hetkeä, mieti mielessäsi vähintään kolme asiaa, joista olet kiitollinen. Tämä voi olla mitä tahansa arkista ja ilahduttavaa: hyvä kuppi kahvia, lämmin sänky, rakastava perhe, tai edellisen päivän saavutukset. Kiitollisuuden harjoittaminen heti aamulla luo positiivisen sävyn päivään, vahvistaa mielenterveyttä ja auttaa näkemään arjen haasteet mahdollisuuksina kasvulle ja kehitykselle.

  • Kevyt liikunta herättää kehon ja mielen. Lyhytkin liikuntasessio aamulla voi tehdä ihmeitä. Se voi olla kevyt jooga, nopea kävelylenkki tai lyhyt voimaharjoittelusarja. Aamuliikunta parantaa mielialaa vapauttamalla endorfiineja, lisää energiaa ja keskittymiskykyä ja auttaa ylläpitämään terveellistä painoa.

  • Hyödynnä aikaiset aamun tunnit työntekoon. Aikainen aamu on parasta aikaa keskittyä vaativiin tehtäviin, ennen kuin päivän muut kiireet alkavat. Käytä muutama minuutti aamustasi päivän tavoitteiden asettamiseen. Pohdi tai kirjoita ylös kolme tärkeintä asiaa, jotka haluat saavuttaa tänään. Tämä auttaa keskittymään olennaiseen, vähentämään stressiä ja lisäämään tuottavuutta. Kun on selkeä suunnitelma ja prioriteettilista päivälle, se voi merkittävästi vähentää aikaa, joka kuluu tehtävien päättämättömyydestä tai siirtelystä.

  • Aina kun mahdollista, osallistu lasten aamutoimiin. Vietä pieni läsnäolon hetki perheen kanssa ennen kuin päivän velvoitteet vievät mukanaan. Nämä pienet hetket ovat niitä, jotka jäävät mieleen ja luovat positiivisen yhteyden sinun ja läheistesi välille.

  • Hoida ne asiat, jotka ovat hallinnassasi. On tärkeää oppia hyväksymään se, ettei kaikkia asioita voi hallita. Keskity niihin, joihin voit vaikuttaa, ja päästä irti muusta ja pyydä rohkeasti apua aina kun tarvitset.

  • Nouse päivittäisen turbulenssin yläpuolelle. Tämä tarkoittaa sitä, että kannattaa tietoisesti opetella keskittymään merkityksellisimpiin asioihin ja vaimentamaan taustamelun. Kun tiedostaa, mikä on tärkeää, on helppoa priorisoida se.

Kun katsot elämääsi taaksepäin, mitä muistat? Entä mitä toivot muistavasi vaikkapa eläkeläisenä? Onko nykyinen ajankäyttösi linjassa sen kanssa, mitä todella arvostat? Jos ei, on aika tehdä muutoksia. Onnellisuus ei synny siitä, että elämää suoritetaan, vaan siitä, että eletään tietoisesti ja omien arvojen mukaisesti. Jos tunnet kaipaavasi muutosta, kannattaa aloittaa pienillä askeleilla ja muistaa, että jokainen päivä on mahdollisuus tehdä ihan tavallisia arkisia valintoja, jotka tekevät sinut ja läheisesi onnelliseksi.

Itsellänikin on eräänlainen testausvaihe menossa ajankäyttöön liittyen, sillä olen parin vuoden tauon jälkeen palannut jälleen työelämään. On mielenkiintoista seurata kuinka saan pidettyä kiinni näistä oppimistani asioista ja olemaan uppoutumatta liikaa työhön, mihin mulla selkeästi on taipumusta.

-Elisa

näin kehität toimivan aamurutiinin
Edellinen
Edellinen

Muutoskohde: 3h+k perheasunto

Seuraava
Seuraava

Slowcation: matkailutrendi, jonka tarkoituksena on hidastaminen