Kohti onnellista elämää: kiitollisuus

kohti onnellista elämää: kiitollisuus

Ajatuksia kiitollisuudesta

Kiitollisuus on voimakas tunne, joka voi saada aikaan monia myönteisiä muutoksia elämässä. On olemassa useita tapoja harjoittaa kiitollisuutta arjessa ja edistää samalla omaa ja läheisten hyvinvointia.

Olen läpi elämäni tuntenut kiitollisuutta erilaisista asioista, sillä olen jo lapsena joutunut kohtaamaan tilanteita, jotka ovat osoittaneet ettei elämän hyvyys ole itsestäänselvää. Esimerkiksi vakava sairastuminen lähipiirissä, koulukiusatuksi joutuminen ja väkivallan kohtaaminen ovat muovanneet maailmankuvaani. Näistä asioista huolimatta (tai kenties niiden vuoksi), olen yrittänyt ylläpitää myönteistä ajattelutapaa ja olen osannut arvostaa sitä hyvää mitä minulla on. Vasta aikuisena olen kuitenkin ymmärtänyt, kuinka iso merkitys positiivisella asenteella on ollut elämäni kulkuun. Kun vaikeinakin hetkinä pystyy näkemään hyviä puolia ja tuntemaan kiitollisuutta, se auttaa selättämään vastoinkäymisiä ja saa monet arjen ongelmat tuntumaan vähäpätöisiltä.

Selvennän edellistä vielä sen verran, että tiedostan täysin kohtaamieni ongelmien olleen hyvin pitkälti ns. “first world problems”, sillä toisin kuin vaikkapa oma äitini lapsuudessaan 1940- ja 50-lukujen taitteessa sotien jälkeisessä Suomessa, ja toisin kuin niin moni lapsi tänäkin päivänä eri puolilla maailmaa, en ole koskaan joutunut olemaan nälkäinen tai vailla huolenpitoa.

Mutta takaisin kiitollisuusteemaan. Kerron ensin pari tylsää itsestäänselvyyttä, mitkä monesti kuitenkin unohtuu kun vertailemme itseämme muihin. Ensinnäkin, kukaan meistä ei ole täydellinen, maailma ei ole täydellinen ja elämä ei ole täydellistä. Jos joku kuvittelee onnellisuuden olevan sitä, että kaikki on täydellistä, niin tulee pahasti pettymään. Luulen, että epärealistiset odotukset ovatkin nykyään onnellisuuden suurin este, sillä jokaisella meistä on ajoittain turhautumista, vaikeuksia, tuskaa ja kärsimystä, pelkoa, surua ja häpeää. Nämä negatiiviset tuntemukset voivat tehdä vaikeaksi tuntea kiitollisuutta, jos niille antaa liikaa tilaa. Toinen asia, joka on usein kiitollisuuden esteenä, on kontrollin tarve. Sorrun itsekin tähän yhä edelleen ja huomaan välillä harmittelevani jotain asiaa jota en pysty lainkaan hallitsemaan, vaikkapa säätä. Melko harvat asiat elämässä ovat lopultakin täysin kontrollissamme, jotkut ovat osittain ja loput eivät ollenkaan. On tärkeää oppia erottamaan nämä toisistaan ja keskittyä niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa, kuten esimerkiksi omat arvot, valinnat ja toiminta.

Joku on joskus sanonut, että helpoin tapa tuntea kiitollisuutta on ymmärtää haluta niitä asioita, joita meillä jo on. Kuulostaa aika yksinkertaiselta, vai mitä? Uskon, että jokainen ihminen syntyy tähän maailmaan onnellisena, mutta aika moni kuitenkin hukkaa sen jossain vaiheessa elämän varrella, osa ennemmin ja toiset myöhemmin. Tilalle tulee arjen suorituspaineet ja ajan puute, riittämättömyys ja tyytymättömyys. Jokaisella on omat haasteet ja vaikeudet elämässä, ja jokainen meistä kulkee oman yksilöllisen polkunsa. Onneksi sen syntymässä saadun onnellisuuden tunteen voi palauttaa itselleen harjoittelemalla. Olen sitä mieltä, että kiitollisuutta voi ja kannattaa harjoitella joka päivä.

kiitollisuus tekee onnelliseksi

Yksi tapa harjoittaa kiitollisuutta on pitää kiitollisuuspäiväkirjaa, eli kirjoittaa ylös asioita joista on kiitollinen. Tällainen käytäntö voi auttaa tunnistamaan oman elämän positiiviset puolet, myös haasteiden keskellä. Olen itse tehnyt tätä enemmänkin ajatuksen tasolla pohdiskellen positiivisia hetkiä arjessani. Pyrin muistuttamaan itseäni päivittäin siitä, ettei koti, perhe ja terveys ole lainkaan itsestäänselvyyksiä, vaan jokainen päivä tässä maailmassa on lahja.

Kun tulee arjessa tietoiseksi omista kiitollisuuden aiheistaan, on helpompaa myös ilmaista sitä muille. Kiitollisuuden ilmaiseminen muille on hyvin tehokas tapa harjoittaa kiitollisuutta. Kiitoksen lausuminen aterian jälkeen kuuluu jo hyviin tapoihin, mutta milloin viimeksi kiitit puolisoasi vaikkapa kauppareissusta? Tai ihan vain siitä, että hän on olemassa ja jakamassa arkea kanssasi? Kiittäminen tekee hyvän mielen sekä itselle että muille oman elämän tärkeille ihmisille. Paras tapa opettaa lapsille kiitoksen lausumista on harjoittaa sitä itse mahdollisimman usein, sillä oman esimerkin voima on valtavan voimakas.

Joskus kiitoksen lausuminen voi olla helpompaa kirjoittamalla kuin ääneen sanomalla. Niinpä kiitollisuuskirjeen kirjoittaminen ihmisille, jotka ovat vaikuttaneet omaan elämään myönteisesti, voi myös olla tehokas tapa harjoittaa kiitollisuutta. Vaikka kirjettä ei koskaan edes lähettäisi, sen kirjoittaminen voi auttaa tekemään tärkeitä oivalluksia ja arvostamaan lähellä olevia ihmisiä. Itse kirjoitin eräänlaisen rakkauskirjeen tai tsemppikirjeen esikoiselleni, sillä se oli opettajan antama tehtävä kaikille vanhemmille. Se oli voimaannuttava kokemus sekä minulle että lapselle, niinpä ajattelin että miksen voisi kirjoittaa vastaavia kirjeitä muillekin tärkeille ihmisille?

Mindfulness on niin ikään tapa arvostaa yksinkertaisia iloja ja keskittyä nykyhetkeen. Kiinnittämällä huomiota ympäristöösi, olemalla täysin läsnä tässä hetkessä ja harjoittamalla kiitollisuutta elämän pienistä asioista, kuten kauniista auringonlaskusta, lämpimästä teekupillisesta tai hyvästä kirjasta, voit kasvattaa kiitollisuuden ja tyytyväisyyden tunnetta itsessäsi. Lisää ajatuksia läsnäolosta löytyy aiemmasta postauksesta täällä.

Lopuksi, on tärkeää olla kiitollinen ja kiltti myös itselleen, puhua itselleen arvostavasti ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Tämä on ollut itselleni välillä vaikeaa, mutta armollisuus itseä kohtaan on kehittynyt iän myötä. Kun oma itsetunto on terveellä pohjalla, ihmisellä on kykyä ja voimavaroja osoittaa rakkautta myös muille. Niinpä kiitollisuuden harjoittaminen itseä kohtaan auttaa rakentamaan vahvaa itsetuntoa, mikä puolestaan edistää omaa hyvinvointia ja onnellisuutta.

Uskon, ja tiedän omasta kokemuksesta, että myönteinen suhtautuminen asioihin ja kiitollisuuden vaaliminen auttaa elämään onnellisempaa elämää, joten kannattaa kokeilla voisiko tästä olla apua sinullekin. Tässä pari helppoa asiaa, mitä voit halutessasi tehdä jo tänään:

  • Ota muutama minuutti itseäsi varten ja mieti 1-3 asiaa, joista olet kiitollinen. Tällainen käytäntö saa jokaiseen päivään myönteisen vireen ja auttaa arvostamaan hyviä asioita elämässä. Tämän voi tehdä vaikka heti aamulla herättyä tai illalla nukkumaan mennessä.

  • Kiitä jotain läheistä ihmistä joko ihan vain siitä että he ovat elämässäsi taikka sitten jostain teosta, mikä on ollut sinulle merkityksellinen vaikka kyseessä olisikin ihan arkinen asia.

-Elisa

onnellinen elämä ja kiitollisuuden tunne
Edellinen
Edellinen

Muutoskohde: Eteinen

Seuraava
Seuraava

Matkavinkit Dubaihin