Kohti onnellista elämää: Tyyneys

kohti onnellista elämää: tyyneys

Tiesitkö, että se miten vietät tämän päivän voi määrittää loppuelämäsi?

Kyllä, näin on. Nimittäin joka päivä me voimme valita tuleeko tästä päivästä hyvä vai ei. Tietenkään me emme voi aina vaikuttaa siihen, mitä elämä meidän eteen heittää. Joskus tapahtuu hirvittäviäkin asioita, mutta yleensä kohdalle osuu vain pieniä arkisia ongelmia. Se, mihin me omassa arjessa voimme vaikuttaa, on se, miten reagoimme niihin tilanteisiin ja olosuhteisiin, joita päivittäin joudumme kohtaamaan. 

Eihän kukaan tieten tahtoen halua itselleen huonoa päivää, mutta helposti voi käydä niin, että sitä vaan tahtomattaan ajautuu turhautumisen ja negatiivisuuden kierteeseen. Harmittaahan se, kun puuro palaa pohjaan, lapsi kiukuttelee, joutuu jumittamaan aamuruuhkassa ja myöhästyy töistä, kaataa kahvit päälleen jne., Been there, done that! Kaikissa näissä tilanteissa voi aina myös valita autuaan tyyneyden sen perinteisen triggeröitymisen sijaan. Aina voi valita sen, ettei anna pienten arkisten ongelmien pilata päivää koska itseasiassa ne tuntuvat hyvin vähäpätöisiltä. 

Mitä triggeröityminen tarkoittaa?

Termi "triggeröityminen" viittaa tilanteeseen, jossa jokin ärsyke aiheuttaa voimakkaan ja usein negatiivisen reaktion ihmisessä. Tämä reaktio voi ilmetä fyysisinä oireina, kuten sykkeen kohoamisena tai hyperventilaationa, sekä emotionaalisina reaktioina, kuten ahdistuksena, pelkona tai vihana. Veikkaan, että jokainen on kokenut tämän tunteen joskus? Minä ainakin olen.

Triggeröityminen on primitiivistä käytöstä, mutta se voi myös johtua traumasta, joka on tapahtunut joskus menneisyydessä. Traumaattiset tapahtumat voivat jättää jälkensä yksilön mieleen ja kehoon, ja tietyt ärsykkeet voivat aktivoida näitä traumaan liittyviä tunteita. Triggeröityminen on luonnollinen reaktio ikäviin kokemuksiin ja voi vaikuttaa kenen tahansa elämään. Joillekin triggeröityminen voi olla lievää ja ohimenevää, kun taas toisille se voi olla voimakasta ja pitkäaikaista.

Kenties on myös olemassa jonkinlaista ylisukupolvista kärsimystä, jossa trauman vaikutus voi siirtyä jopa sukupolvelta toiselle. Ylisukupolvinen kärsimys perustuu ajatukseen siitä, että traumaattiset kokemukset voivat jättää jälkensä yksilön mielen ja kehon lisäksi myös hänen biologiseen perimäänsä, mikä voi vaikuttaa myös hänen jälkeläisten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Tämä korostaa tarvetta tunnistaa ja käsitellä omia tunteitaan ja traumojaan, sekä kehittää tunneälyään, sillä sitä kautta voidaan ehkäistä ja pysäyttää erilaisten traumojen vaikutuksien siirtyminen jälleen uudelle sukupolvelle, eli omille lapsille.

Monet kuitenkin elävät koko elämänsä syyttäen olosuhteita tai muita ihmisiä omista tunteistaan ja reaktioistaan. On helppoa hakea oikeutusta omalle käytökselle itsensä ulkopuolelta, joko olosuhteista tai toisesta ihmisestä. Esim. “hän sai minut suuttumaan” tai “hän ei jättänyt minulle muuta vaihtoehtoa”. Aikuisen ihmisen kuuluu kuitenkin aina ottaa itse vastuu omista tuntemuksistaan ja toiminnastaan.

tyyneys parantaa elämänlaatua ja edistää onnellisuutta

Kuinka säilyttää tyyneys haastavissa tilanteissa?

Tässä muutamia vinkkejä, kuinka pysyä tyynenä vaikka ympärilläsi myrskyää, vaikka silloin kun ne kahvit kaatuu päälle tai kun joku kehtaa ohittaa sinut liikenteessä.

  • Hengitä syvään: Kun kohtaat stressaavan tilanteen, pysähdy hetkeksi ja keskity syvään hengittämiseen. Syvät hengitysharjoitukset voivat auttaa rauhoittamaan hermostoa ja vähentämään stressitasoja.

  • Harjoittele mindfulnessia: Tietoinen läsnäolo voi auttaa sinua pysymään rauhallisena stressaavissa tilanteissa. Se auttaa keskittymään nykyhetkeen ja hyväksymään tunteet ilman tuomitsemista.

  • Ajattele myönteisesti: Yritä löytää positiivisia näkökohtia tilanteesta kuin tilanteesta, ja keskity niihin. Positiivisuus ja myönteinen ajattelutapa auttaa vähentämään stressiä, lisää resilienssiä ja edistää kykyäsi käsitellä vaikeita tilanteita.

  • Ota aikalisä: Jos mahdollista, ota lyhyt tauko tilanteesta. Lähde vaikka ulos kävelemään, kuuntele rauhoittavaa musiikkia tai tee jotain mikä rentouttaa sinua. Tauko voi auttaa sinua saamaan perspektiiviä ja selkeyttä tilanteeseen, jolloin huomaat että tyyneys on helpommin saavutettavissa.

  • Pyydä apua: Älä epäröi pyytää keskusteluapua ystävältä, läheiseltä tai ammattilaiselta, jos tarvitset sitä. Jakamalla tunteesi ja kokemuksesi muiden kanssa voit saada tukea ja näkökulmaa, joka auttaa sinua käsittelemään tilanteen paremmin.

Kaikki reagoivat stressiin eri tavoin, sillä jokaisella meistä on omanlaisensa temperamentti, joten on tärkeää löytää juuri itselle sopivat keinot pysyä tyynenä. Omaa mielialaa voi parantaa pienillä arkisilla teoilla, kuten säännöllisellä liikunnalla, hyvällä ravinnolla ja riittävällä unella. Niiden myötä on myös helpompaa pysyä tyynenä tilanteessa kuin tilanteessa.

tyyneys lisää onnellisuutta

Tyyneys parantaa elämänlaatua

Joka päivä valitsemme itse, millaisessa moodissa päivämme vietämme. Jos valitsemme myönteisen moodin, olemme selkeitä, etsimme mahdollisuuksia ja edistämme tavoitteita. Sen sijaan puolustavassa moodissa sitä helposti tuntee olevansa hukkumassa muiden ihmisten vaatimuksiin ja reagoi ärsykkeisiin, triggeröityy. Meillä on joka päivä mahdollisuus valita, annammeko tapahtumien ja olosuhteiden määrittää meidän elämää vai löydämmekö itsestä voimavaroja toimia tiedostavasti ja tarkoituksellisesti.

Voin kertoa että kun makuun pääsee, niin tyyneyden poutapilvessä leijuminen on itse asiassa aika mukavaa. Arvaattekos kuka meidän perheessä on tasapainoisen elämän sensei? En minä! Make on meistä se, joka ei ota kierroksia juuri mistään. Hän on se tyyppi, joka pysyisi tyynenä vaikka maailma murenisi ympäriltä. Voi veljet, kuinka minulla tulisieluisena änkyränä on ollut häneltä opittavaa. Tyyneys on yksi niistä monista asioista, joihin aikanaan Makessa rakastuin. Olen aina tuntenut olevani hänen kanssaan turvassa ja uskaltanut olla täysin oma itseni. Tyyneys ei ole mitään suurieleistä tai mahtipontista, päinvastoin, se on usein hiljaisuutta, rauhaa ja nöyryyttä. En ehkä koskaan tule saavuttamaan sitä zeniläisyyden tasoa mikä on Makelle ihan normisetti, mutta aion yrittää koska olen huomannut kuinka helppoa hänen lähellä on olla ja kuinka hänellä on maadoittava ja rauhoittava vaikutus minuun.

Tyyneys voi todellakin parantaa elämänlaatua ja lisätä onnellisuutta monin tavoin. Se voi ilmetä esimerkiksi stressin vähentymisenä, sillä tyyneys auttaa vähentämään ahdistuneisuutta, mikä puolestaan ​voi parantaa fyysistä terveyttä ja mielialaa. Tyynenä teet fiksumpia päätöksiä, sillä harkintakyky toimii paremmin kuin hermostuneena ja tunnekuohussa. Tyyneys tekee myös ihmissuhteista ja vuorovaikutukseta parempaa, sillä osaat hallita tunteitasi ja reaktioitasi taitavammin. Itseluottamus kohenee, sillä tiedät olevasi kyvykäs käsittelemään tarvittaessa myös vaikeita tilanteita ja haasteita. Tyyneys auttaa pysymään keskittyneenä ja läsnäolevana nykyhetkessä, mikä voi parantaa tuottavuutta ja suorituskykyä työssä ja muissa toiminnoissa. Ja lopulta nukutkin paremmin, kun olet tyyni ja rentoutunut. Namaste, ystävät.

-Elisa

vinkkejä tyyneyden saavuttamiseen ja onnelliseen elämään
Edellinen
Edellinen

Muutoskohde: TV-huone

Seuraava
Seuraava

Matkavinkit Sydneyyn