Kuinka pitää huolta omasta hyvinvoinnista arjessa?
Nykyajan nopeatempoisessa elämänrytmissä oman hyvinvoinnin hoitaminen voi helposti jäädä taka-alalle. Kuitenkin itsestä huolehtiminen on välttämätöntä niin fyysisen kuin henkisenkin terveyden kannalta. Tämä on tärkeää ihan kaikenikäisille, mutta ehkä oma referenssiryhmäni ovat 3- ja 4-kymppiset perheelliset, jotka tasapainoilevat työn, perheen ja muiden velvollisuuksien välillä ja kamppailevat ruuhkavuosien monien vaatimusten parissa. Olen itsekin ollut monesti se tyyppi, joka asettaa muut itsensä edelle ja laiminlyö omaa hyvinvointiaan. Meillä jokaisella on kuitenkin tarve tulla nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi. Kun pitää huolta itsestään, on enemmän rakkautta annettavana muille, ja se yleensä säteilee moninkertaisena takaisin. Näin ollen omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja oman ajan ottamista ei pitäisi nähdä itsekkäänä asiana, vaan tärkeänä investointina omaan ja läheisten ihmisten onnellisuuteen. Usein kokemus hyvinvoinnista kumpuaa pienistä asioista, jotka on yllättävän helppoa integroida omaan arkeen, joten ajattelin jakaa muutamia käytännön vinkkejä, kuinka pitää huolta itsestä arjen tiimellyksessä. Nämä ovat helppoja ja yksinkertaisia asioita, joita voit tehdä jo tänään. Ehkä ne auttavat sinuakin tuntemaan olosi paremmaksi?
Sensorinen hyvinvointi
Kävele ruohikolla paljain jaloin: Eräs hyvin simppeli tapa lisätä sensorista hyvinvointia on kävellä paljain jaloin nurmikolla. Tämä ei ainoastaan tunnu rentouttavalta, vaan myös maadoittaa ja auttaa ottamaan yhteyden luontoon.
Muista kosketus: Osoita hellyyttä läheisillesi. Joskus pieni lempeä kosketus voi merkitä enemmän kuin tuhat sanaa. Hali tai suukota lapsiasi ja kumppaniasi ennen kouluun ja töihin lähtöä, niin päivä alkaa lempeästi teille kaikille.
Käy hieronnassa: Hieronta voi rentouttaa lihaksia, parantaa mielialaa ja lievittää stressiä. Aromaterapeuttisten öljyjen käyttö voi tehdä hieronnasta vieläkin rentouttavamman ja multisensorisen kokemuksen.
Emotionaalinen hyvinvointi
Ole tietoinen tunteistasi: Tietoinen tunteiden käsittely tarkoittaa tunteiden hyväksymistä ja ymmärtämistä ilman tuomitsemista. Tällaiset läsnäolo- ja mindfulness harjoitukset auttavat tunnistamaan tunteita, joita koet, ja käsittelemään niitä myönteisesti. Tämä voi auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan ihmissuhteita.
Anna itsellesi lupa itkeä: Joskus parasta, mitä voit tehdä tunteiden käsittelemiseksi, on antaa kyyneleiden tulla. Itkeminen voi olla vapauttava kokemus ja auttaa purkamaan kerääntynyttä stressiä, huolta ja jännitystä.
Pidä päiväkirjaa: Kirjoittaminen on loistava tapa käsitellä tunteita ja ajatuksia, varsinkin jos olet käymässä läpi muutosvaihetta elämässäsi. Päiväkirjan pitäminen auttaa jäsentämään tuntemuksiasi ja voi olla terapeuttinen tapa purkaa mieltä.
Henkinen hyvinvointi
Harjoita kiitollisuutta: Kiitollisuuden harjoittaminen voi merkittävästi parantaa elämänlaatua. Jos mahdollista, pohdi mielessäsi tai kirjoita ylös pari asiaa, joista olet kiitollinen joka päivä. Tämä yksinkertainen harjoitus auttaa keskittymään elämän positiivisiin puoliin.
Viljele positiivisuutta: Tyyneys ja positiivinen ajattelu voi muuttaa kokemustasi maailmasta. Ylipäänsä omien käyttäytymismallien pohtiminen ja kyseenalaistaminen voi olla terveellistä ja johtaa hyvinvointia lisääviin oivalluksiin. Pyrkimällä näkemään hyvät puolet eri tilanteissa voit parantaa mielialaa ja lisätä elämänlaatua sinulle ja läheisillesi.
Pohdi arvojasi ja uskomuksiasi: Arvot ja uskomukset ohjaavat elämää ja päätöksentekoa, olipa se sitten tietoista tai tiedostamatonta. Vietä aikaa pohtien, mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä ja miten ne näkyvät arjessasi. Elätkö omien arvojesi mukaisesti? Tai onko sinulla kielteisiä uskomuksia, jotka rajoittavat sinua? Tällainen tietoisuus auttaa elämään autenttisesti ja tarkoituksellisesti.
Fyysinen hyvinvointi
Käy metsäkävelyllä: Luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja maadoittaa, edistäen ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Metsäkävely voi vähentää stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja auttaa löytämään luovuuden. Itselläni parhaat ideat tulevat yleensä juoksulenkillä metsässä. Kannattaa kokeilla!
Liiku säännöllisesti ja priorisoi uni: Säännöllinen liikunta ja hyvä uni ovat fyysisen hyvinvoinnin kulmakiviä. Itselläni nämä jäävät liian usein liian vähälle huomiolle (erityisesti uni), ja sen huomaa varsin pian energiatasojen ja mielialan heikentymisenä. Säännöllinen ulkoilu ja liikunta pitää virkeänä, joten yritä liikkua päivittäin ja pidä kiinni säännöllisistä nukkumaanmenoajoista. Tämä auttaa ylläpitämään energisyyttä ja parantaa terveyttä pitkällä aikavälillä.
Tanssi lempimusiikkisi tahtiin: Tanssi on loistava tapa saada liikuntaa ja vapauttaa endorfiineja, jotka parantavat mielialaa. Vaikket muuten niin välittäisi liikunnasta, niin tanssi on monille mieluista ja vapauttaa sekä kehon että mielen. Valitse lempimusiikkisi ja anna rytmin viedä.
Sosiaalinen hyvinvointi
Vietä aikaa perheesi ja läheistesi kanssa: Laatuaika perheen kanssa vahvistaa läheisiä ihmissuhteita ja tuo turvaa sekä yhteenkuuluvuutta. Yritä järjestää yhteistä aikaa arjessa, vaikka se olisi vain yhteinen ruokailuhetki tai lautapeli. Itse olen huomannut, että läsnäolo lasten kanssa heräämisen tai nukkumaanmenon yhteydessä on erityisen tärkeää ja palkitsevaa. Se on meille yhteinen bondaushetki, jolloin olemme läsnä toisillemme ja jutustelemme rauhallisesti. Se auttaa pitämään yllä henkistä yhteyttä, vaikkei päivän aikana olisi muuten ehtinyt viettää sen kummemmin yhteistä aikaa. Pidä yhteyttä myös vanhempiin ja isovanhempiin, ja anna heille mahdollisuus olla läsnä lastesi elämässä, jos he sitä toivovat.
Ota yhteyttä ystäviin: Ystävyyssuhteet ovat tärkeitä sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta. Jos mahdollista, pidä yhteyttä ystäviin ja pyri tapaamaan heitä kasvotusten, vaikka se vaatisi hieman suunnittelua. Huomaat kyllä hyödyt hyvinvoinnissasi ja mielialassasi, kun olet tavannut ystäviä pitkästä aikaa.
Älyllinen hyvinvointi
Anna tilaa kasvulle: Henkilökohtainen kasvu on elinikäinen prosessi. Kannattaa tavoitella jatkuvaa oppimista ja uusien taitojen kehittämistä. Tämä voi olla uuden harrastuksen aloittaminen, kurssille osallistuminen tai itsensä haastaminen jollain uudella tavalla.
Pidä mieli virkeänä: Pidä mielesi virkeänä ottamalla vastaan uusia haasteita ja sitoutumalla jatkuvaan oppimiseen. Tämä ei vain paranna älyllistä hyvinvointia, vaan myös antaa elämään tarkoitusta ja iloa.
Lempeyttä päivääsi.
-Elisa