Kuinka sisustaa biofiilisellä tyylillä?

kuinka sisustaa biofiilisellä tyylillä

Mitä on biofilia?

Biofilia tarkoittaa rakkautta luontoon ja bilfiilisella suunnittelulla tarkoitetaan luonnon aikaansaaman hyvinvoinnin tuomista osaksi kodin - ja miksei myös yrityksen - tiloja. Olen aiemminkin kirjoittanut mieltymyksestäni biofiiliseen sisustamiseen, mutta tällä kertaa ajattelin jakaa käytännön vinkkejä sisustussuunnittelijan näkökulmasta, kuinka voit luoda itsellesi biofiilisen sisustuksen, joka pyrkii korostamaan luonnon elementtejä sisätiloissa.

Ihmisellä on sisäsyntyinen tarve luontoyhteyteen

Ihmisen yhteys luontoon on ikiaikainen, mutta kaupungistumisen myötä tämä yhteys on kärsinyt. Nykyisin ihminen viettää yhä enemmän aikaa sisätiloissa, vaikka ihmisen sisäsyntyinen tarve olla yhteydessä luontoon ei ole kadonnut mihinkään. Biofiilisen tilasuunnittelun perusajatuksena on, että luonnon läsnäolo tilassa voi parantaa ihmisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Jokainen meistä tavoittelee onnellista elämää, mutta aina ei ymmärretä, että se saattaa olla lähempänä kuin kuvittelisikaan. Jo maalaisjärki sanoo, että säännölliset luontokokemukset lisäävät ihmisen onnellisuutta, mutta toki tälle löytyy tukea myös tieteellisistä tutkimuksista. Tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että tällaiset elementit voivat vähentää stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja lisätä ihmisten tyytyväisyyttä ympäristöönsä.

Mitä on biofiilinen suunnittelu?

Ilmastonmuutos, luontokato ja tarve suojella elämän edellytyksiä maapallollamme ovat asioita, joista puhutaan nykyään paljon, eikä suotta. Eri toimialoilla etsitään kiihtyvällä tahdilla ratkaisuja toimintatapojen kehittämiseksi siten, että ne ovat ympäristön kannalta kestäviä. Rakentamisen ja sisustamisen maailmassa biofiilinen suunnittelu on termi, joka yleistyy vauhdilla ja joka liitetään paitsi luonnonläheiseen ja ihmisen hyvinvointia lisäävään sisustustyyliin, myös ympäristöystävälliseen ja kestävämpään tulevaisuuteen rakentamisessa.

Biofiilinen tilasuunnittelu voi ilmetä monin eri tavoin erilaisissa tiloissa, esimerkiksi lisäämällä luonnonvaloa, viherkasveja, luonnonmateriaaleja ja luonnollisia maisemaelementtejä. Esimerkiksi toimistotiloissa voidaan käyttää luonnonvaloa lisääviä ikkunoita ja sisäpihoja, jotka tarjoavat näkymiä viheralueille. Kodeissa voidaan käyttää luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä, sekä sisustuselementtejä, kuten viherkasveja ja vesiaiheita, luomaan luonnonläheistä tunnelmaa. Lisäksi tilojen suunnittelussa voidaan ottaa huomioon ihmisten luontainen kaipuu vaihtelevuuteen ja monimuotoisuuteen, esimerkiksi luomalla tiloja, jotka tarjoavat erilaisia maisemakokemuksia ja käyttötarkoituksia.

Biofiilinen tilasuunnittelu ei ole pelkästään esteettinen valinta, vaan sillä on myös merkittäviä vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Biofiilisen tila- ja sisustussuunnittelun tavoitteena on luoda asumiseen ja työskentelyyn soveltuvia ympäristöjä, jotka edistävät yhteyttä luontoon, lisäävät hyvinvointia ja luovat rauhallisuuden tunnetta. Ammattitaitoiset sisustussuunnittelijat tuntevat eri sisustustyylit hyvin ja osaavat opastaa niiden soveltamisessa, mikäli kaipaat kotisi tai toimitilasi sisustamiseen ulkopuolista apua.

biofiilinen sisustustyyli

Kuinka sisustaa koti biofiilisellä tyylillä?

Biofiilinen tilasuunnittelu on sitä, että luontoelementtejä pyritään sisällyttämään mahdollisimman moniulotteisesti arkkitehtuuriin ja sisustukseen. Luontoelementtien tuominen sisätiloihin on oivallinen keino lisätä hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Sisustussuunnittelijana en näe yhtään syytä miksi näitä onnellisuutta lisääviä luontoelementtejä ei kannattaisi tuoda osaksi ihan jokaisen kodin sisustusta. Tässä muutamia käytännön vinkkejä kuinka voit onnistua siinä ihan itse:

Maksimoi luonnonvalo: Korosta luonnonvaloa käytettävissäsi olevin keinoin. Mikäli suunnittelet uudiskohdetta, kannattaa harkita suuria maisemaikkunoita ja lasiliukuovia, jotka auttavat yhdistämään sisä- ja ulkotilat toisiinsa. Olipa asuntosi millainen hyvänsä, anna luonnonvalolle mahdollisuus tulla sisään. Avaa verhot ja pidä ikkunat puhtaina, jotta valo pääsee virtaamaan vapaasti sisään. Luonnonvalo tekee tilasta avaramman ja elävämmän tuntuisen.

Käytä luonnonmateriaaleja: Valitse sisustukseen luonnollisia materiaaleja, kuten puuta, kiveä, bambua, korkkia ja villaa. Luonnolliset tekstuurit tarjoavat aistielämyksiä ja kosketusyhteyden suoraan luontoon.

Korosta luontonäkymää: Tämä voi olla haastava asia toteuttaa, ellei asiaa ole huomioitu jo tontin valinnassa ja arkkitehtisuunnittelussa. Jo rakennetussa talossa tai asunnossa ei niin vain vaihdeta ikkunoiden suuntaa. Mutta mikäli mahdollista, suunnittele tilat siten, että niistä avautuu jonkinlainen luontonäkymä, kuten puita, vesistöjä tai taivasta.

Luo dynaamisia tiloja: Pyri luomaan joustavia tiloja, jotka mahdollistavat liikkeen ja vuorovaikutuksen. Avoin pohjaratkaisu ja tilojen muunneltavuus jäljittelee luonnon soljuvaa olemusta ja muuttuviin olosuhteisiin mukautuvaa järjestystä.

Kasvata kukkia ja viherkasveja: Monilla viherkasveilla on sisäilman laatua parantavia ominaisuuksia ja lisäksi ne auttavat luomaan vehreää luonnollista ilmettä kotiin. Kannattaa valita itselle, omiin kasvinhoitotaitoihin ja omaan kotiin sopivia kasvityyppejä ja -kokoja lisäämään visuaalista mielenkiintoa sisustukseen. Risutkin voi toimia!

kuinka sisustaa koti biofiilisellä tyylillä

Hyödynnä luonnon inspiroimia värejä: Aika usein luonnollisilla sävyillä tarkoitetaan vihreää, ruskeaa ja sinistä. Maanläheiset sävyt kuten okra, terrakotta sekä havumetsän syvät sävyt luovat lempeän ja harmonisen tunnelman kotiin. Niitä on myös helppo yhdistellä erilaisten luonnonmateriaalien ja tekstuurien kanssa, kuten vaikkapa puusta tehtyjen huonekalujen kanssa. Kuitenkin kaikki ihmisen tuntemat värit taitavat esiintyä jossain sävyssä tai muodossa myös luonnossa, joten periaatteessa kaikki käy. Jos ajattelet itsellesi mieluisaa luontomaisemaa, jolla on juuri sinulle rauhoittava vaikutus ja mietit siinä olevia sävyjä, niin pääset aika lähelle tavoitetta. Se voi olla metsä, pelto, vuoristo, aavikko, järvi, meri, taivas tai vaikka sateenkaari ja mikä tahansa vuodenaika. Luonnon inspiroimat värisävyt auttavat luomaan kutsuvan ympäristön kotiin.

Tuo tilaan orgaanisia muotoja, kuvioita ja tekstuureja: Valitse huonekaluihin ja kodin esineisiin myös orgaanisia ja virtaavia muotoja. Käytä myös halutessasi luonnon inspiroimia kuvioita, kuten lehtikuvioita tai luonnollisia tekstuureja muistuttavia kuvioita. Niitä voi löytyä tekstiileistä, tapeteista tai taideteoksista. Luo kerroksia tekstiileillä, kuten matoilla ja verhoilla. Tämä jäljittelee luonnon monimuotoisuutta ja lisää tilaan mukavuutta.

Huomioi sensoriset elementit: Helli aistejasi huomioimalla kotona visuallisuuden ohella myös muut aistit. Lempeä luonnollinen huonetuoksu ja rauhoittava äänimaailma parantavat tilan käyttökokemusta. Erilaiset kosketeltavat pinnat ja tekstuurit voivat osaltaan lisätä biofiilistä tunnelmaa.

Luo maisemaelementtejä: Mikäli suoraa luontonäkymää ei ole saatavilla, voit luoda sisätiloihin maisemakokemuksia luomalla esimerkiksi seinämaalauksia tai tapetoimalla seinä luontoaiheisella tapetilla. Tällaiset elementit tuovat luontoa osaksi sisustusta ja lisäävät tilan visuaalista kiinnostavuutta. Voit myös sisustaa seinille ja tekstiileihin luonnonaiheisia kuvia ja kuvioita, kuten lehtiä, kukkia, maisemia ja eläimiä. Tällaiset elementit lisäävät visuaalista kiinnostavuutta ja tuovat luonnon läsnäolon tunnetta tilaan.

Luo yhteys ulkotilaan: Luo tilaan mahdollisuuksien mukaan yhteys ulkotilaan, esimerkiksi parvekkeen tai terassin kautta. Tällainen yhteys luo avaruutta ja tuo luonnonläheisen tunnelman myös sisätiloihin.

Yhdistelemällä näitä elementtejä voit luoda biofiilisen sisustuksen, joka edistää hyvinvointia ja tuo luonnon läsnäolon tunteen kotiisi tai työtilaasi. Suunnitteletpa sitten muuttoa uuteen kotiin tai jos kaipaat kohennusta nykyiseen majapaikkaasi, tärkein neuvoni on tässä: anna luovuudelle aikaa ja jaksota muutoksia tai hankintoja pidemmälle ajalle. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, sillä kerroksellisuus sekä uuden ja vanhan yhdistäminen tekee kodistasi uniikin ja juuri sinun näköisen. Toivottavasti sait apua näistä ideoista.

-Elisa

vinkkejä biofiiliseen sisustukseen
vinkit biofiiliseen sisustustyyliin
sisustusvinkkejä biofiiliseen tyyliin
sisustusvinkkejä biofiiliseen olohuoneeseen
biofiilinen sisustustyyli
Edellinen
Edellinen

Kohti onnellista elämää: uskomukset

Seuraava
Seuraava

Miniloma Singaporessa: Matkavinkit