Muutoskohde: koululaisen huone

koululaisen huoneen sisustus

Kuinka sisustaa toimiva ja viihtyisä huone koululaiselle?

Tämä muutoskohde sijaitsee niinkin lähellä kuin meidän omassa kotona. Tänä keväänä sisustusvimma nimittäin iski minuun kovemmin kuin aikoihin, ja johan alkoi tapahtua. Ollaan asuttu tässä kodissa pian viisi vuotta, ja yhä edelleen on tuntunut että aika moni nurkka on jäänyt sisustuksellisesti keskeneräiseksi. Tai sitten tässä ajassa on jo sen verran tapahtunut normaalia kulumista asumisen myötä, että tietynlainen nuhjuisuus on päässyt valtaamaan alaa. Yhtä kaikki, sisustusvimma tuli ja vei minut mennessään. Niinpä tänä keväänä muutosten kohteena on ollut kolme eri huonetta meidän kotona: molemmat lastenhuoneet ja tv-huone. Esittelen näistä ensin esikoisen huoneen ja jaan myös muutamia vinkkejä koululaisen huoneen sisustamiseen.

Lastenhuoneessa käyttötarkoitukset muuntuvat lapsen kasvaessa ja kehittyessä, kun erilaiset leikit kiinnostavat ja tavaraa kertyy ympärille. Ajan kuluessa niin aikuisella kuin lapsellakin muuttuu mieltymykset ja sisustusmaku kehittyy. Ja kyllä, myös sisustussuunnittelijan kotoa voi löytyä tiloja, jotka ovat viimeistelemättömiä ja joissa vallitsee välillä kaaos, mekin olemme vain ihmisiä.

Koululaisen huoneen sisustus ennen muutosta

Kyseessä on 11-vuotiaan koululaisen huone. Hyvää tässä tilassa on ollut reilut säilytysratkaisut, sillä ne ovat mahdollistaneet tilan pysymisen siistinä arjessa. Meillä on ollut alusta asti tapana ohjata lapsia siivoamaan huoneensa aina iltaisin ennen iltatoimia, sillä mielestäni on mukavampi aloittaa uusi päivä puhtaalta pöydältä eikä kaaoksen keskeltä. Siivouksella tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että nostetaan ylimääräiset tavarat kaappiin. Kiitän itseäni nyt tällaisen toimintamallin käyttöönotosta, sillä poika todellakin osaa pitää huoneensa siistinä ja hän on sen suhteen lähestulkoon täysin itseohjautuva.

Kalusteiden osalta pojan huoneesta löytyy leveä 140cm sänky, kirjoituspöytä ja tuoli, tv ja senkki sekä suuri säilytyskaluste ja matto. Hyvin yksinkertainen ja toimiva kokonaisuus, joten kalusteiden osalta emme tässä kohtaa tehneet mitään muutoksia. Sen sijaan huoneen yleisilme oli jotenkin mitäänsanomaton, väritön ja vaisu, ja tähän haluttiin muutos.

pojan huone ennen sisustuksen muutosta
pojan huoneen detaljit ennen muutosta

Koululaisen huoneen sisustus muutoksen jälkeen

Ainoa muutos tässä huoneessa oli se, että kaksi vierekkäistä seinää tapetoitiin luontoteemaisella tapetilla. Huoneessa alunperin käytetty maalisävy oli harmaa ja sopi uuden tapetin väreihin erittäin hyvin, joten pari seinää voitiin jättää ennalleen ja silti saavuttaa haluttu efekti. Tavoitteena oli suhteellisen pienellä panostuksella saada aikaan iso muutos huoneen yleisilmeeseen. Harkitsimme myös huoneen maalaamista uudella sävyllä, mutta kaipasin tällä kertaa jotain räväkämpää ja ilmeikkäämpää, joten päädyimme tapettiin. Väri-inspiraatiota haettiin takapihan metsästä. Poika on pienestä asti liikkunut paljon luonnossa ja siten luontoteemainen ja eläinaiheinen tapetti oli hänelle mieluisa. Nyt tapetin savannimetsäaihe kehystää ikkunasta avautuvaa sekametsämaisemaa, mikä on sopusoinnussa kotiimme valitun biofiilisen sisustusteeman kanssa. Yksi asia täältä vielä puuttuu, nimittäin sängynpääty. Nyt sitten vain odotellaan että sopiva sattuu kohdalle.

Mitä muutos maksoi?

Tapetti (materiaalit ja asennusvälineet): 680 eur

Tapetointi (asennustyö): 200 eur

Yhteensä: 880 eur

pojan huone tapetoinnin jälkeen

Koululaisen huoneen sisustus: Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon?

Koululaisen huoneen sisustaminen on erityinen projekti, sillä tila toimii sekä lepo- että opiskelupaikkana. Toisin sanoin, koululaisen huone on monikäyttöinen tila, jonka tulisi sekä tukea oppimista että tarjota mukava paikka rentoutumiseen. Tässä muutamia vinkkejä, jotka kannattaa huomioida jos suunnittelet muutosta koululaisen huoneen sisustukseen.

Säilytysratkaisut: Riittävä säilytystila auttaa pitämään huoneen siistinä ja järjestyksessä. Hyödynnä seinäala kaapeilla ja hyllyillä. Voit myös käyttää sängynaluslaatikoita tai muita älykkäitä säilytysratkaisuja, jotka säästävät tilaa. Lapselle kannattaa opastaa tavaroiden organisointia, sillä se opettaa heille vastuullisuutta, arvokkaita siisteystaitoja tulevaisuutta varten sekä tietysti auttaa pitämään oman henkilökohtaisen tilan kutsuvana myös arjen pyörteessä.

Sävyt ja design: Huoneen värimaailma vaikuttaa merkittävästi lapsen mielialaan ja keskittymiskykyyn. Tästä syystä kannattaa suosia rauhoittavia sävyjä kuten maanläheisiä sävyjä sekä pehmeitä sinisen ja vihreän sävyjä, jotka edistävät keskittymistä. Kannattaa välttää liian stimuloivia värejä, kuten kirkasta punaista, joka voi lisätä levottomuutta. Lapsen henkilökohtaiset suosikkielementit, kuten sarjakuvahahmot tai urheiluaiheiset koristeet, tuovat iloa ja luovat tilasta omannäköisen.

Monikäyttöisyys ja muunneltavuus: Lapsen kasvaessa hänen tarpeensa muuttuvat, joten huoneen kalusteiden olisi hyvä olla muunneltavia. Hyvä vaihtoehto voi olla vaikkapa modulaarinen säilytysjärjestelmä, joka taipuu eri käyttötarkoituksiin. Näin huone palvelee lapsen tarpeita vuosien ajan.

Ergononomia: Koululaisen huoneessa työpiste on tärkeässä roolissa, joten kannattaa panostaa siihen, että sen äärellä pystyy toimimaan ja viihtymään. Mikäli mahdollista, kannattaa hankkia ergonomisesti suunnitellut työpöytä ja tuoli. Ergonomian näkökulmasta säädettävät tuoli ja pöytä olisivat hyviä investointeja, sillä ne kasvavat lapsen mukana ja auttavat ylläpitämään hyvää ryhtiä sekä vähentämään niska- ja selkävaivoja. Valaistuksen näkökulmasta työpöytä kannattaa sijoittaa lähelle ikkunaa luonnonvalon maksimoimiseksi ja hankkia laadukas pöytälamppu, jotta läksyt sujuvat myös talven pimeinä iltapäivinä.

Rentoutuminen: Vaikka opiskelu on tärkeää, on aivan yhtä tärkeää tarjota lapselle paikka rentoutumiseen. Mukava säkkituoli, pehmeä matto ja himmennettävä valaistus luovat hyvät edellytykset rentoon oleskeluun, lukemiseen tai vaikka musiikin kuunteluun. Tämä voi auttaa lasta irrottautumaan koulutöistä ja lataamaan akkuja.

Kuten kaikessa sisustamisessa, myös koululaisen huoneen sisustuksessa on kyse tasapainon löytämisestä toiminnallisuuden ja viihtymisen välillä. Koululaiselle oma huone on paikka, jossa hän viettää kenties suuren osan ajastaan ollessaan kotona, joten sen tulisi heijastaa hänen persoonaansa ja tukea hänen kehitystään. Kannattaa ottaa lapsi mukaan sisustusprojektiin, jotta lopputulos tuntuu hänestä omalta ja inspiroivalta tilalta.

-Elisa

koululaisen huone tapetoinnin jälkeen
Edellinen
Edellinen

Terassien sisustustrendejä

Seuraava
Seuraava

Vinkkejä omatoimimatkailuun: Säästä rahaa tekemällä varaukset fiksusti