Opas peiton hankintaan

opas peiton hankintaan

Suuri peittovertailu

Viime aikoina on tullut tutkittua peittoja. Jopa siinä määrin, että arvelin jonkun muunkin pyörivän öisin sängyssä näiden ajatusten parissa. Turhautuminen yltyi niin suureksi, että tein kattavan vertailun erilaisista peitoista ja nyt jaan sen teidän kanssa.

Makuuhuone on tila, jossa vietämme noin kolmanneksen elämästä ja unen vaikutus ihmisen hyvinvointiin on tutkitusti valtava. Makuuhuone toimii monelle myös pakopaikkana ulkomaailmasta, kun kaikki muu elämässä on vaikeaa. Kodin sisälläkin makuuhuone on turvasatama, johon hakeudumme omaan rauhaan lepäämään, pakoon melulta ja melskeeltä. Siispä ei ole yhdentekevää, millaisiin vällyihin iltaisin kääriydymme. Oikealla peitolla voi olla iso vaikutus unen laatuun ja siten omaan kokonaishyvinvointiin, mutta pahimmassa tapauksessa uuden peiton hankkiminen voi tuottaa pettymyksen ja tietää turhaa rahanmenoa. Peitot luetaan hygieniatuotteiksi, joten niitä ei voi noin vain palauttaa kauppaan mikäli ostos meni vihkoon. Näin ollen kannattaa selvittää etukäteen mahdollisimman tarkasti eri vaihtoehtoja.

suuri peittovertailu

Pieleen mennyt peittohankinta

Puhuessani peiton valinnasta, puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä. Ihan vastikään halusimme uusia perheen petivaatteet peitoista ja tyynyistä lähtien, ja innokkaina marssimme kauppaan tunnetun kotimaisen valmistajan liikkeeseen. Tuttuun tapaan teimme nopeita päätöksiä ja tyytyväisinä lähdimme kotiin isojen kantamusten kanssa – ja noin tuhat euroa köyhempinä. Olimme vakuuttuneita että näillä välineillä hyvät unet olisivat taatut. Illalla sänkyjä pedatessa oltiin hyvällä mielellä, sillä peitot olivat juuri niin muhkeita kuin olimme toivoneet, vaan kuinkas sitten kävikään? Voin kertoa, että aamulla oli jo toinen ääni kellossa. Meidän perheessä on nimittäin jokaisella hieman omanlaisensa tarpeet nukkumisen suhteen. Meiltä löytyy herkkäuninen ja ajoittain unettomuudesta kärsivä, on lyhyisiin unijaksoihin ja aikaerovaihteluihin altistuva vuorotyöläinen, on toimelias yökääntyilijä, sikeäuninen peitonvarastelija, on kuumakalle ja vilukissa. Aamulla kaksi kolmesta oli yhä suhteellisen tyytyväisiä peittohankintoihin (vauvan mielipidettä ei kysytty), mutta koska olin itse se tyytymätön, oli asiaa pakko ruveta tutkimaan vähän tarkemmin.

Asioita, jotka kannattaa huomioida valitessasi peittoa

Kantapään kautta oppineena kokosin teidän avuksi kattavan oppaan peiton valintaan. Näillä vinkeillä vältät ainakin ne virheet jotka itse tein. Siispä, ennen kuin suuntaat peitto-ostoksille, niin mieti ainakin seuraavia tekijöitä, kerron kohta miksi.

  • peiton koko: yhteinen vs. oma?

  • peiton materiaali: luonnonmateriaali vs. keinokuitu?

  • peiton paksuus ja paino: lämmin vs. viileä ja painava vs. kevyt?

  • peiton äänimaailma: kahiseva vs. hiljainen?

  • millaisessa ilmastossa asut?

  • onko perheessä allergioita?

pieleen mennyt peittohankinta ja mitä siitä opittiin

Peiton koko: yhteinen vs. oma

Vuosien varrella olen joutunut huomaamaan, että riippumatta siitä millä kokoonpanolla tai kenen vieressä on tullut nukuttua (siipan, esikoisen tai vauvan), mikäli peitto on yhteinen niin minä olen aina se, joka keskellä yötä herää palellen ja huomaa olevansa ilman peittoa. Toinen siinä vieressä taas on käpertyneenä mukavasti peiton sisään, niin tiukasti ettei sieltä saa edes pientä lievettä ongittua takaisin itselle herättämättä toista. Niinpä tämä osa peiton valinnasta oli helppo nakki ja meni myös nappiin: meidän kotitaloudessa jokaisella on ikioma peitto. Sisustamisen näkökulmasta parisänkyyn saisi luotua kauniimman petauksen yhden ison peiton kanssa, mutta meillä käytännön elämä ei yksinkertaisesti suju sillä tavalla. Tämä on toki yksilöllistä. Toinen peiton kokoon liittyvä aspekti on se, että jos olet erityisen pitkä ihminen, niin saatat haluta hankkia itsellesi normaalia pidemmän peiton.

Peiton materiaali: luonnonmateriaali vs. keinokuitu

Peittomateriaaleja on olemassa paljon, synteettisistä kuiduista luonnonkuituihin sekä niiden sekoituksiin.

  • Synteettiset kuidut: Esim. polyesteri tai mikrokuitu ovat kestäviä, helppohoitoisia ja edullisia sekä usein myös allergiaystävällisiä. Ne sopivat erinomaisesti allergiasta kärsiville ja budjettitietoisille ostajille.

  • Luonnonkuidut: Esim. puuvilla, bambu, silkki tai villa hengittävät hyvin ja tarjoavat erinomaista mukavuutta ja lämpötilansäätelyä. Ne ovat ihanteellisia niille, jotka arvostavat luonnollisia materiaaleja.

  • Untuva ja höyhenet: Tarjoavat ylivoimaista lämpöä ja keveyttä. Untuvapeitot ovat ylellisiä, mutta ne voivat aiheuttaa allergioita ja vaativat enemmän huoltoa kuin synteettiset vaihtoehdot.

Polyesteri- ja puuvillatäytteiset peitot ovat edullisimpia ja sen myötä varmasti yleisimpiä. Tämän lisäksi on olemassa ainakin silkkipeittoja, villapeittoja ja untuvapeittoja hieman tyyriimpään makuun. Näitä kaikkia voi ostaa viileänä, keskilämpimänä tai lämpimänä versiona riippuen siitä, mikä on oma mieltymys peiton muhkeuden ja lämmittävyyden suhteen. Luonnonkuituisilla peitoilla on etuna hengittävyys, itsepuhdistuvuus ja se, etteivät ne varaa itseensä sähköä.

Villatäytteiset peitot valmistetaan usein lampaan, laaman tai alpakan villasta. Villa on tyypillisesti allergiavapaa ja sopii erityisen hyvin vilukissoille lämpöominaisuuksiensa vuoksi. Villa on luonnollinen lämmönsäätelijä, joka imee kosteuden tehokkaasti. Ja vaikka nämä peitot on täytetty villalla, ne on yleensä päällystetty puuvillalla.

Silkkipeitot ovat niin ikään allergiavapaita ja suhteellisen kevyitä, eli täydellisiä kuumakalleille. Silkki reagoi ihon lämpötilaan ainutlaatuisesti, joten kylmällä silkki lämmittää ja lämpimällä se viilentää. Laadukkaimmat silkkipeitot on myös päällystetty silkillä puuvillan sijaan.

Yksi ylellisimmistä peittomateriaaleista lienee untuva. Nykyisin myös astmaatikoille sekä allergikoille löytyy hyviä untuva- ja höyhenpeittoja. Olimme tähän asti oikeastaan aina nukkuneet kotona puuvillapeitoilla. Halusimme panostaa hyviin uniin ja jostain olin saanut päähäni että untuvapeittojen täytyy olla parempia ja siispä sellaiset oli saatava. Materiaalin suhteen päätös oli siis jo tehty ennen kauppaan lähtemistä.

Untuvapeitoista tiesin etukäteen sen verran, että untuva on laadukkaampi täyttömateriaali kuin höyhen ja hanhen untuva on laadukkaampi kuin ankan untuva. Ero liittyy ilmeisesti siihen, että hanhen untuva on isompaa, pörröisempää ja vahvempaa kuin ankan untuva. Höyhenten ja untuvien suhde puolestaan luo laatu- ja hintaeron, eli mitä enemmän untuvaa, sitä korkeampi on materiaalin laatu ja hinta. Untuva vangitsee painoonsa enemmän ilmaa kuin mikään synteettinen kuitu. Tästä syystä untuvapeitto pitää sinut lämpimämpänä kuin samanpainoinen synteettisillä kuiduilla täytetty peitto. Yksi unssi (27,3 grammaa) untuvaa tuottaa kolme kertaa enemmän lämpöä kuin synteettiset kuidut. Suomalaiseen ilmastoon untuvapeitto vaikutti meille hyvältä valinnalta.

miten valita oikeanlainen peitto

Peiton paksuus ja paino: lämmin vs. viileä ja painava vs. kevyt

Kuinka sitten vertailla eri valmistajien untuvapeittoja? Kansainvälisesti untuvapeiton laatua mitataan kuohkeuden mittayksiköllä eli täyttöteholla (fill power). Täyttöteholla mitataan, kuinka paljon yksi unssi untuvaa täyttää yhden kuutiotuuman alasta. Mitä suurempi arvo on, sitä parempi on peiton muhkeus ja lämmöneristyskyky. Yli 600 täyttötehoiset peitot ovat hyviä ja yli 800 täyttötehoiset peitot ovat erinomaisia. Toinen untuvapeiton laatua kuvaava mittari on kantavuus. Se kertoo untuvan kimmoisuudesta ja kyvystä sitoa ilmaa itseensä. Mitä korkeampi arvo, sitä parempi kantavuus ja sitä muhkeampi peitto. Laadukkaisiin untuvapeittoihin on ommeltu osastoja, jolloin muodostuu ilmataskuja. Niiden avulla peitto säilyttää muhkeutensa ja on keveydestään huolimatta lämmin. Asiaa selvittäessäni huomasin, että kotimaisten valmistajien tuotekuvauksiin näitä vertailuarvoja ei ole merkitty ollenkaan, mistähän se sitten kertoo?

Untuvapeiton painolla voi olla vaikutus peiton lämmittävyyteen. Siispä, kun etsit untuvapeittoa, on tärkeää että tiedät mitä haluat painolta ja täyttöteholta. Lähtökohtaisesti painavampi peitto sisältää enemmän täytettä ja siten myös lämmittää paljon – ehkä liikaakin, jos olet tottunut nukkumaan kevyemmissä vällyissä. Jotkut nukkuvat mieluummin ohuemmalla ja kevyemmällä peitolla, jopa talvella. Sen sijaan jos palelet helposti tai haluat nauttia lämmöstä, voi painavampi peitto olla parempi valinta. Monet vaihtavat peittoa vuodenajan mukaan, jolloin lähtökohtaisesti talvipeitot ovat painavampia ja kesäpeitot kevyempiä. Kuitenkin jos verrataan talvipeittoja toisiinsa, painavampi peitto ei tarkoita sitä että sillä olisi korkea täyttöarvo. Päinvastoin, korkealaatuiset talvipeitot, joissa on korkea täyttöarvo, ovat usein varsin keveitä ja ilmavia. Toisin sanoin, peiton painavuus ei tarkoita sitä että täyte on laadukas.  

Itselleni keskilämmin untuvapeitto osoittautui hieman liian lämpimäksi, vaikka makuuhuoneen lämpötila pidetään meillä suunnilleen 20 asteessa ja yöasuni on kevyt. Kokeilemani peiton täyttöarvoa ei tosiaan oltu ilmoitettu tuotetiedoissa lainkaan, joten siihen en voi tässä kohtaa ottaa kantaa.

Peiton äänimaailma: kahiseva vs. hiljainen

Ehkä eniten yllätti se, ettei untuvapeitto ole välttämättä lainkaan hiljainen unikaveri. Tämä ei ole sellainen asia, jota olisin osannut hankintatilanteessa huomioida, vaan se selvisi vasta ensimmäisen käytön jälkeen. Meidän hankkimat untuvapeitot kahisevat äänekkäästi. Kahina johtuu ilmeisesti peiton päällyskankaan materiaalista, tiiviistä kudonnasta ja kankaaseen tehdystä käsittelystä, jolla pyritään ehkäisemään untuvatäytteen valumista ulos. Monet rakastavat peiton kahisevaa ääntä mutta itse olen äärimmäisen herkkäuninen ja koen sen häiritsevänä, että siipan kääntyillessä vieressä herään yöllä jatkuvasti peiton kahisevaan ääneen. Kenties kahinaääni vaimenee käytön myötä, mutta kuinka kauan peittoa pitäisi käyttää ennen kuin siitä tulee hiljainen? Pitäisikö tämä aika tyytyä valvomaan? Untuvapeittoja on myös saatavilla kahisemattomana, ja sellainen onkin nyt tilauksessa.

Yhteenveto ja haaste kotimaisille peittovalmistajille

Peiton valintaan vaikuttavia tekijöitä on useita. Ainakin vuodenaika, makuuhuoneen lämpötila, yöasun paksuus, sekä oma unityyli vaikuttavat siihen millainen peitto kannattaa valita. Selvitykseni painottui untuvapeittojen vertailuun ja sen perusteella uskallan väittää, että laadukkaimmat untuvapeitot on valmistettu eettisesti tuotetuista hanhenuntuvista ja niissä on korkea täyttötehoarvo, mutta ne ovat silti painoltaan kevyitä. Niissä on tasokas korkean lankaluvun puuvilla-, satiini- tai silkkipäällyskangas. Ne ovat äänettömiä ja hengittäviä. Ylellisimmät untuvapeitot valmistetaan tilauksesta (näin ainakin väitetään) ja ne maksavat noin tuhat euroa kappaleelta. Luulen, että aika harva haluaa satsata noin isoa summaa yhteen täkkiin, mutta toisaalta jos päädyt tekemään pari virhehankintaa tuotteella jolla ei ole vaihto- tai palautusoikeutta, niin summa ajaa helposti tuohon samaan.

Kotimaisia peittovalmistajia haastaisin ilmoittamaan avoimesti ja entistä yksilöidymmin tuotteiden kaikki materiaalin alkuperään sekä laatuun liittyvät vertailutiedot, jotka auttavat kuluttajaa valitsemaan kerralla oikean petikaverin. Sillä välin toivottelen hyviä unia!

mistä löytyy parhaat peitot
opas peiton valintaan
opas peiton valintaan
Edellinen
Edellinen

Paljonko kuluu sähköä ja vettä uudessa omakotitalossa?

Seuraava
Seuraava

8 vinkkiä kodin sisustamiseen