Rakentajan tarina: Jannan koti Espoossa
Omakotirakentajan tarina
Omasta rakennusprojektistamme tulee tänä vuonna kuluneeksi jo viisi vuotta, mutta kiinnostus rakentamista kohtaan ei ole kadonnut mihinkään. Omakotiasumista sanotaan usein suomalaisten viralliseksi asumisihanteeksi, kuitenkin jokaisen rakentajan ja jokaikisen taloprojektin tarina on omanlaisensa ja siksi ainutlaatuinen. Niinpä jatkamme nyt postaussarjaa, jossa omakotirakentajat eri puolelta Suomea pääsevät kertomaan tarinansa. Tällä kertaa ääneen pääsee Janna Espoosta. Olet jo ehkä bongannut Jannan Instagramista @arkeniestetiikkaa -nimiseltä tililtä, jossa hän jakaa pääosin sisustus- ja lifestyle-sisältöjä. Tämän postauksen kuvat ovat Jannan upeasta kodista.
Miten päädyitte okt-rakennuttajiksi?
Jos ollaan täysin rehellisiä, niin puhtaasti budettisyistä. Pk-seudulla rakennuttaminen tai valmiin uuden omakotitalon ostaminen ei ole halpaa lystiä, joten päädyimme lähtemään hommaan omin käsin. Miehelläni ei ole rakennusalan koulutusta, mutta hän on ns. itseoppinut rakentamaan. Tämä on toinen meidän rakentamamme koti. Ensimmäinen projektimme oli paritalon puolisko.
Onko teidän tontilla jokin erityinen tarina?
Asuimme jo aiemmin Espoossa ja meille oli alusta asti selvää, että emme halua muuttaa täältä pois. Kartoitimme lähialueen tontteja ja laitoimme myös tarjouspyyntöjä yksityisten tonttien omistajille. Lopulta löysimme kiinnostavan tontin muutaman kilometrin päästä. Vaikka tonttimme on tiheästi asutetulla alueella, niin se jää kuitenkin hieman piiloon päätien varrelta ja siksi pidimme siitä erityisen paljon. Ja vaikka rinnetontti loi hieman haasteita maatöiden osalta, niin toisaaltaan sitä on ollut näin myöhemmin mahdollista hyödyntää pihan toimintojen suunnittelussa.
Mikä mietitytti eniten projektiin lähtiessä?
Riittääkö budjetti ja venytäänkö aikataulusta :D.
Miten päädyitte valitsemaan juuri ne yhteistyökumppanit, jotka valitsitte?
Kilpailutuksen avulla. Kilpailutimme ihan jokaikisen yrityksen ja toki pyrimme myös katsomaan suosituksia. Silti pettymyksiltäkään ei vältytty, mutta tämä taitaakin olla enemmän sääntö kuin poikkeus rakennuspiireissä.
Tuliko hankkeen aikana yllätyksiä? Millaisia?
Vaikka yritimme pitää tarkkaa budjettia ja arvioida kustannuksia realistisesti, niin maailman tilanteesta johtuen rakennusmateriaalien hinnat pääsivät yllättämään. Erityisesti raksan loppuvaiheessa puun hinta nousi pilviin ja se tuntui terassia ja autokatosta rakentaessa. Myös materiaalipulaa oli monen tuotteen kohdalla ja pitkät toimitusajat.
Mikä on suosikkikohtasi teidän kodissa?
Rakastan eniten olohuoneemme isoja ikkunoita ja niiden tuomaa avaraa tunnelmaa.
Mikä on kotinne toimivin tai paras ratkaisu? Jokin mikä tuottaa iloa joka päivä?
Toimivin ratkaisu on ollut kodinhoitohuoneen suunnitteleminen yläkertaan. Tämä ehdotus tuli arkkitehdiltämme ja samanlainen ratkaisu oli itseasiassa käytössä edellisessä kodissammekin. Myös sisustukseltaan kodinhoitohuone jaksaa yhä ihastuttaa päivittäin.
Mitkä olisivat tärkeimmät neuvosi omakotitalon rakentamisesta haaveilevalle?
Varaudu siihen, että pettymyksiä tulee, budjetti venyy ja aikataulukaan ei todennäköisesti pidä. Silti kaikki on sen arvoista. Niin kiitollinen omasta kodista <3.
Kiitos Janna, että jaoit ajatuksiasi teidän perheen raksamatkasta. Jannan arkea voi jatkossakin seurata täällä.