Kukkia omasta puutarhasta

asetelmia maljakoissa itse kasvatetuista kukista

Viime keväänä päätin kokeilla onneani kukkien kasvatuksessa. Isäni on aikanaan aloittanut oman yrittäjän uransa 1960-luvulla myymällä kukkia Kauppatorilla, ja hän on vielä eläkeläisenäkin innokas hoitamaan kasveja. Itse olen aina arvostanut kukkien kauneutta siitäkin huolimatta, että viherpeukalo on puuttunut minulta kokonaan. Nyt päätin kuitenkin testata voisinko löytää sisäisen kukkatarhurin itsestäni, joten kaivoin puutarhahanskat esiin ja kokeilin kukkien viljelyä omassa kotipuutarhassa.

Päämotiivini kasvatusprojektille oli se, että kotipihassa viljellyt kukat toisivat luonnollista kauneutta ja raikkautta kotiin. Ajatus omista, tuoreista kukista maljakossa oli yksinkertaisesti liian houkutteleva jättää väliin. Lisäksi ajattelin, että itse kasvatetut kukat olisi ekologinen ja edullinen tapa nauttia leikkokukista ja hienoista kukka-asetelmista kesäkaudella. Tiesin olevani kesän vielä nuorimmaisen kanssa hoitovapaalla, joten aikaa viljely- ja kasteluprojektille olisi helppo järjestää.

leikkokukkia omasta puutarhasta

Aloitin valitsemalla etupihalta aurinkoisen paikan. Jo hommaan lähtiessä arvelin, että viljelyinnostus saattaisi olla tilapäistä, joten en lähtenyt hankkimaan lavakauluksia tai muita tilpehöörejä, vaan tyydyin tekemään väliaikaisen kukkapenkin etupihalle. Kyseessä oli kivikkoinen kohta, johon levitin suodatinkankaan päälle kunnollisen kerroksen multaa ja kylvin siemenet. Lajikkeiksi olin valinnut muutamia helppohoitoisia suosikkejani, kuten tsinnioita ja auringonkukkia, jotka tunnetaan upeista väreistä ja kestävyydestä leikkokukkina.

Hoidin kylvöstäni suurella rakkaudella ja nuorimmainen osallistui hommaan vähintään yhtä innokkaasti. Levitin aluksi valkoisen harsokankaan kylvöksen päälle ja annoin sen olla paikallaan kunnes siemenet olivat itäneet ja pieniä taimia oli näkyvillä. Kastelin taimia innokkaasti ja oli mukavaa seurata, kuinka pienistä siemenistä kasvoi ajan myötä isompia ja isompia taimia. Aika pitkään ajattelin, että ehkä kasvatankin tässä vain vihreitä lehtiä eikä kukkia lopulta ehkä tulisikaan (pessimisti ei pety). Joten voi sitä riemua, kun eräänä päivänä olimme nuorimmaisen kanssa kastelukierroksella ja löysimme reilusti yli 100 nuppua. Mikä parasta, niitä kehittyy jatkuvasti lisää.

Kun ensimmäiset kukat aloittivat kukinnan, kävin heti leikkaamassa niistä muutaman maljakkoon ja tein pieniä asetelmia. Nyt heinäkuun viimeisinä päivinä läheskään kaikki lajikkeet eivät ole vielä alkaneet kukkimaan. Nyt jokainen kukka kertoo tarinaa kesän lämpimistä päivistä ja omasta vaivannäöstäni. Haluankin jakaa muutamia vinkkejä teille, jotka haluatte kokeilla leikkokukkien viljelyä. Jospa sieltä löytyisi joku toinenkin aloittelija, joka haluaa multaiset viherpeukalot ja maljakot täyteen oman pihan kukkia.

Omatoimisen kukkaviljelyn lyhyt oppimäärä

  • Valitse sopiva paikka: Aurinkoinen paikka ja hyvin ojitettu maaperä on paras. Ihan ensin kannattaa valita kotipihasta aurinkoinen paikka, jossa leikkokukat saavat riittävästi valoa. Useimmat leikkokukat tarvitsevat vähintään 6 tuntia suoraa auringonvaloa päivässä. Meidän etupiha on paahteinen ja etelä-länsi-suuntainen, joten arvelin sen toimivan hyvin.

  • Valmistele maaperä: Seuraavaksi kannattaa varmistaa, että maaperä on hyvin ojitettu ja ravinteikas, sillä hyvä maaperä on avain terveisiin ja kukoistaviin kukkiin. Itse levitin muutaman sentin kerroksen uutta multaa kivikkoiselle paikalle suodatinkankaan päälle. Aktiivinen lannoittaminen olisi ehkä aikaistanut kukintaa, mutta päätin luottaa kasteluun.

suorakylvön suojaaminen harsolla
  • Valitse kukkalajikkeet: Kannattaa valita kukkalajikkeita, jotka sopivat hyvin ilmastoon ja maaperään. Luin netistä muutamia vinkkejä ja lisäksi luotin Kukkatarhureiden suosituksiin. Tässä muutamia suosittuja ja helppohoitoisia leikkokukiksi sopivia lajikkeita, joita valitsin omaankin viljelmääni:

    • Tsinnia: Helposti kasvatettavat ja pitkäkestoiset tsinniat tuovat iloa koko kesän.

    • Auringonkukka: Suuret ja näyttävät auringonkukat ovat erinomaisia ja kasvavat nopeasti.

    • Kiinanasteri: Värikkäät ja monimuotoiset kiinanasterit tuovat vaihtelevuutta kukka-asetelmiin.

    • Kosmoskukka: Herkät ja kevyet kosmoskukat lisäävät ilmavuutta ja keveyttä asetelmiin.

    • Leijonankita: Näyttävät ja moniväriset leijonankidat ovat pitkäkestoisia leikkokukkia.

    • Unikko: Kauniit ja herkät unikot ovat kukinnaltaan lyhytikäisiä, mutta niin viehättäviä.

    • Sirosudenporkkana: Näitä voi käyttää välikukkina asetelmissa, tuoden hienovaraista kauneutta ja tekstuuria.

kasvun ihme: pienet taimet pilkistävät mullasta
  • Kylväminen ja istuttaminen: Jos haluat päästä helpolla, kuten minä, voit kylvää leikkokukkien siemenet suoraan maahan, kun pakkasvaara on ohi. Tänä vuonna takatalvi kesti toukokuuhun asti, joten kylvin siemenet vasta kesäkuun alussa. Taimia voi myös esikasvattaa sisätiloissa ja istuttaa ne ulos, kun ne ovat riittävän vahvoja. Sekä siemenet että taimet kannattaa istuttaa riittävän harvaan, jotta niillä on tilaa kasvaa ja kehittyä.

  • Kastelu ja lannoitus: Ehkä tärkein vaihe kukkien viljelyssä on säännöllinen kastelu. Maaperän tulisi olla tasaisen kosteaa, mutta ei vetistä. Kukille voi antaa niille tarkoitettua lannoitetta kasvukauden aikana, jotta varmistetaan runsas kukinta. Me kasteltiin hippulaisen kanssa kukkaplantaasia alkuun joka toinen päivä, ja taimien kasvaessa vähintään kerran päivässä. Kukinnan alettua helteisinä heinäkuun päivinä kastelua piti tehdä jopa kolmesti päivässä.

ensimmäiset nuput havaittu kukkaviljelmässä!
  • Tukeminen ja kitkeminen: Monet leikkokukat, kuten daaliat ja auringonkukat, saattavat tarvita tukikeppejä tai muita tukirakenteita, jotta ne pysyvät pystyssä. Rikkaruohot kannattaa kitkeä säännöllisesti, jotta ne eivät kilpaile ravinteista ja vedestä kukkien kanssa. Onnekseni rikkaruohoja ei ole ehtinyt kukkaviljelmääni kasvamaan juuri lainkaan (ehkä siksi, että kasvupaikka oli uusi?). Myöskään tuentaa en ruvennut laittamaan kasveille, eli skippasin tämän vaiheen käytännössä kokonaan.

  • Korjuu: Luin jostain, että kukat kannattaisi leikata joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun ne ovat viileimmillään ja hyvässä kosteustasapainossa. Leikkaamiseen tulisi käyttää teräviä saksia tai veistä ja leikata varret vinosti, jotta ne pystyvät imemään vettä paremmin. Itse olen käyttänyt Niwaki Sentei kukkasaksia ja havainnut ne hyviksi. Tärkeä vaihe on poistaa alimmat lehdet, jotta ne eivät alkaisi mädäntyä jäädessään veden alle.

pieni puutarhuri hoitamassa kasveja puutarhassa

Kukka-asetelmien luominen

Viljelyhommat ja kasvun ihmeen seuraaminen on omalla tavallaan ihanaa, ja tärkeä osa prosessia. Silti kaikkein eniten nautin siitä, kun kukat kukkivat ja saan tehdä niistä asetelmia maljakoihin. Se on lopultakin se vaihe, kun voin nauttia pihan kukista ja tuoda niiden kauneus myös kodin sisätiloihin erilaisten kukka-asetelmien muodossa. Se on myös minun tapani ilahduttaa perhettä, luomalla heille rauhallinen ja seesteinen kotiympäristö.

Kukka-asetelmien tekeminen itse kasvatetuista kukista on palkitsevaa ja tuo luonnon kauneuden suoraan kotiin. Asetelmien teossa kannattaa käyttää omaa mielikuvitusta ja luovuutta, sillä tekniikoita ja tyylejä on olemassa loputtomasti. Kukkien asettelu on taidetta, ja tähänkin pätee se sama vanha mantra: mitä enemmän harjoittelet, sitä taitavammaksi tulet. Itse olen tässäkin vasta aloittelija, mutta tässä muutamia ideoita:

  • Monivärinen kimppu: Yhdistä eri värejä ja lajikkeita luodaksesi näyttäviä monivärisiä kimppuja.

  • Yksivärinen kimppu: Pidä asetelma yksinkertaisena käyttämällä saman värisiä kukkia eri sävyissä.

  • Matalat pöytäasetelmat: Tee matalia pöytäasetelmia, jotka sopivat täydellisesti juhlapöydän koristeeksi.

  • Korkeat asetelmat: Käytä korkeita maljakoita ja pitkiä kukkavarsia luodaksesi dramaattisia ja elegantteja asetelmia.

  • Täytekasveja lähiluonnosta: Jos kaipaat asetelmaan runsautta tai vehreyttä, voit hakea lähiluonnosta erilaisia lehtiä ja oksia täydentämään kokonaisuutta. Esimerkiksi meidän pihalta löytyy saniaisia, vadelmapensaan oksia ja mustikan varpuja, jotka voivat sopia hyvin luonnollisiin asetelmiin. Lisäksi heinät ja viljat sopivat upeasti tuomaan maalaismaista tunnelmaa asetelmiin.

  • Maljakon valinta: Valitse maljakko, joka tukee asetelman tyyliä ja kokoaa. Käytä korkeita maljakoita pitkille kukille ja matalampia laajempia maljakoita pienemmille asetelmille.

  • Välineet: Hifistelijöille kukka-asetelmien tekeminen voi olla varsinaista välineurheilua, mutta alkuun pääsee hyvin vähälläkin. Niwakin kukkaleikkurit ovat olleet hyvät käytössä, ja lisäksi erilaisiin asetelmiin voi kokeilla mm. kanaverkkoa, kukkateippiä ja kenzan-siiliä.

kukka-asetelmia itse kasvatetuista kukista

Vinkit kukkien säilyvyyteen

  • Leikkaa kukat oikein: Leikkaa kukat aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun ne ovat viileimmillään ja kosteustasapainossa. Käytä teräviä saksia tai veistä, ja leikkaa varret vinosti. Vinoleikkaus auttaa kukkia imemään vettä paremmin. Poista kukista ainakin alimmat lehdet, jotka jäisivät veden alle, jotta ne eivät mätäne ja pilaa vettä. Monet tykkäävät poistaa kukista lehdet kokonaan.

  • Puhdas vesi: Käytä puhdasta, haaleaa vettä ja vaihda vesi päivittäin. Varmista, että maljakko on puhdas ennen käyttöä.

  • Leikkaa varret: Leikkaa kukkien varsiin uudet imupinnat joka toinen päivä ja leikkaa varret viistoon, jotta kukat voivat imeä vettä paremmin ja pysyvät tuoreina pidempään.

  • Säilytyspaikka: Pidä kukat poissa suorasta auringonvalosta, lämmönlähteistä ja hedelmistä, jotka voivat nopeuttaa niiden kuihtumista. Olen jostain lukenut, että freesausta kaipaavat kukat kannattaisi kietoa sanomalehteen ja siirtää maljakossa jääkaappiin yöksi, mutta en ole tätä kikkaa vielä itse kokeillut.

  • Anna ravinteita: Lisää veteen kukkavirkistettä (sokeria ja etikkaa, teelusikallinen kumpaakin), jotta kukat säilyvät pidempään. Itse en ole juurikaan käyttänyt ravinteita, sillä tuoreet leikkokukat säilyvät varsin pitkään ilmankin.

Kukkien viljely omassa kotipihassa on palkitsevaa ja tarjoaa mahdollisuuden nauttia luonnon kauneudesta omassa kodissa. Käsillä tekeminen on terveellistä ihmiselle ja kun kerran minä onnistuin, tulet sinäkin onnistumaan.

Omatoimisen kukkaviljelyn ekologisuus

Haluaisin sanoa, että viljelemällä omat leikkokukat pystyin vaikuttamaan ympäristön hyvinvointiin mm. lisäämällä pölyttäjille materiaalia ja vähentämällä kaupallisesti tuotettujen leikkokukkien kuljetuspäästöjä. Se on kaunis ajatus, mutta todellisuus on toinen. Viljelmän kastelutarve on ollut todella massiivinen ja ylitti mun odotukset täysin, joten vedenkulutus on ollut sen mukainen ja sen myötä en usko, että tällainen omatoimiviljely olisi ainakaan näillä lajikkeilla ja järjestelyillä aidosti ekologista. Auringonkukkia piti kastella hellepäivinä jopa 3x päivässä, muuten ne alkoivat riippumaan. Ehkä multaa oli sittenkin liian vähän? Tai paikka liian paahteinen? Tai ehkä altakasteluruukut olisivat olleet vedenkulutuksen kannalta tehokkaampi ratkaisu? Valitettavasti en onnistunut pelastamaan maailmaa tällä pienellä kukkateolla, vaikka pölyttäjät siellä ovatkin viihtyneet aivan erinomaisesti. Sen sijaan luulen, että leikkokukkien maailmassa ainankin itselleni paras tapa toimia vastuullisesti ja ekologisesti, on hankkia kukat suoraan tutulta lähituottajalta, tai pyytää oman kukkakaupan tai lähimarketin kauppiasta lisäämään valikoimaansa kukkia, jotka ovat peräisin tutulta lähituottajalta.

Oletko jo kokeillut kukkaviljelyä? Löytyykö perennapenkistäsi enimmäkseen yksi- vai monivuotisia lajikkeita? Entä mikä on sinun suosikkikukka?

-Elisa

sisustetaan itse kasvatetuilla kukilla
maljakkoasetelma itse kasvatetuista auringonkukista
sisustetaan koti itse kasvatetuilla kukilla
Edellinen
Edellinen

Slowcation: matkailutrendi, jonka tarkoituksena on hidastaminen

Seuraava
Seuraava

Multisensorinen sisustus: Näin luot moniaistillisen tilakokemuksen