Multisensorinen sisustus: Näin luot moniaistillisen tilakokemuksen
Perinteisesti sisustussuunnittelulla on pyritty luomaan silmäkarkkia ja täyttämään visuaalisuuteen ja estetiikkaan liittyviä tarpeita. Moniaistillinen sisustussuunnittelu on lähestymistapa, jonka puitteissa tilan suunnittelussa otetaan huomioon kaikki ihmisen aistit: näkö, kuulo, haju, tunto ja maku. Tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen ja syvempi tilakokemus, joka vaikuttaa positiivisesti ihmisen hyvinvointiin ja viihtymiseen. Tämä suunnittelutapa perustuu ajatukseen, että eri aistit voivat yhdessä luoda voimakkaampia ja mieleenpainuvampia kokemuksia kuin yksittäiset aistimukset. Tätä lähestymistapaa käytetään yhä enemmän esimerkiksi asuntomessuilla, joissa esiteltävä tila tarjoaa kävijöille visuaalisen elämyksellisyyden lisäksi paljon muutakin.
Näköaisti: tilan esteettinen elämyksellisyys
Visuaalinen aisti on perinteisesti ollut sisustussuunnittelun ja stailaamisen keskiössä. Moniaistillinen sisustussuunnittelu menee kuitenkin pintaa syvemmälle.
Väripaletti: Kannattaa valita värejä, jotka herättävät toivottuja tunteita ja tunnelmia. Esimerkiksi rauhoittavat siniset ja vihreät sävyt voivat luoda rentouttavan ilmapiirin, ja sopivat siten makuuhuoneisiin, joissa on tarkoitus rentoutua. Työtilaan sopisi sen sijaan energisoivat sävyt, kuten keltainen tai punainen. Luonnonsta voi ammentaa pohjattomasti väri-inspiraatiota.
Valo: Luonnonvaloa ja harkittua keinovalaistusta kannattaa hyödyntää luomaan erilaisia tunnelmia vuoden ja vuorokauden eri aikoina. Säädettävät ja langattomat valaistusratkaisut voivat mukautua erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Valon luomat heijastukset, sävyt ja muodot luovat tilaan lisää kerroksellisuutta.
Muodot ja tekstuurit: Mieti voisitko yhdistellä erilaisia muotoja ja pintoja tuomaan tilaan mielenkiintoa ja monipuolisuutta.
Järjestys: Kodin järjestys vaikuttaa tilan esteettiseen elämyksellisyyteen merkittävästi. Järjestys auttaa korostamaan tilan arkkitehtuuria, avaruutta, valoisuutta ja sisustuksen yksityiskohtia. Kun tavarat ovat omilla paikoillaan, tilan visuaalinen linjakkuus säilyy ja yksityiskohdat pääsevät esille, mahdollistaen syvemmän esteettisen kokemuksen. Järjestys auttaa myös ylläpitämään yhtenäistä tyyliä, jolloin sisustus näyttää harkitulta ja johdonmukaiselta.
Kuuloaisti: tilan lempeä äänimaailma
Äänet vaikuttavat merkittävästi tilan tunnelmaan ja käyttökokemukseen. Mieti vaikkapa romanttista illallista ravintolassa, joka on täynnä ihmisiä ja jossa kaikuu - se voi olla aistiyliherkille tai muuten vain herkemmin aistiville ihmisille täyttä painajaista. Yhtä lailla myös asumiseen liittyy erilaisia ääniä, joista kaikki eivät ole yhtä miellyttäviä aisteille.
Akustiikka: Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa, että tila kannattaa suunnitella niin, että sen äänimaailma on mahdollisimman lempeä ja miellyttävä. Uudiskohteen suunnittelussa kannattaa huomioida akustiikka jo varhaisessa vaiheessa kiinteillä ratkaisuilla (esim. rimapaneeleilla tai Lumir-spraypinnoitteella, jota löytyy meidän omasta kodista). Myös sisäseinien rakenteissa ja väliovien valinnassa kannattaa huomioida niiden äänieristysominaisuudet. Jos kiinteitä ratkaisuja ei ole mahdollista tehdä akustiikan suhteen, kannattaa tutustua tarjontaan akustoivien paneelien osalta, niitä tulee jatkuvasti markkinoille lisää. Tämän ohella kannattaa harkita suuria mattoja, verhoja ja muita pehmeitä materiaaleja vaimentamaan kaikua ja ei-toivottuja ääniä.
Taustaäänet: Jos haluaa oikein hifistellä, voi asennuttaa kiinteän äänentoistojärjestelmän ja luukuttaa sieltä rauhoittavia taustaääniä, kuten luonnon ääniä (vesiputoukset, lintujen laulu) tai musiikkia, luomaan miellyttävää tunnelmaa. Esimerkiksi Japanissa kaikki wc-tilat on varusteltu äänipainikkeilla, jotta sivulliset säästyvät pakollisten biologisten toimitusten sivuääniltä…
Hajuaisti: luo tuoksuilla tunnelmaa
Hajuaisti on vahvasti sidoksissa tunteisiin ja muistoihin, joten niillä on yllättävän tärkeä rooli kodin ilmapiirin luomisessa.
Tuoksut: Hajusteet on asia, joka varmasti jakaa mielipiteitä. Voimakkaat tuoksut voivat olla jopa allergisoivia ja tiedän kokemuksesta kertoa, että huonetuoksut eivät todellakaan ole tasalaatuisia, vaan valmistajien välillä voi olla valtavia eroja. Kotiin (ja soveltuvin osin työtilaan) kannattaa valita tuoksuja, jotka täydentävät tilan käyttötarkoitusta. Esimerkiksi laventeli voi edistää rentoutumista makuuhuoneessa, kun taas sitrustuoksut voivat virkistää ja energisoida keittiössä tai työtilassa. Itse nautin kotona tuoreiden kukkien tuoksusta ja estetiikasta. Erilaisilla kukka-asetelmilla saa luotua kotiin paitsi visuaalisuutta, myös tekstuureita ja toki tuoksujakin.
Ilmanlaatu: Varmista hyvä ilmanvaihto ja käytä tarvittaessa ilmankostuttimia sekä -puhdistimia pitämään sisäilma raikkaana. Vuosikausia Manhattanilla asuneena ja ison metropolin päästöpilviä haistelleena osaan todella arvostaa puhtaan ilman tuoksuttomuutta, mistä täällä Suomessa saamme nauttia.
Tuntoaisti: huomioi tilan kosketuspinnat
Tuntoaisti tuo tilakokemukseen fyysisen ulottuvuuden, joka on keskeistä moniaistillisessa sisustamisessa.
Materiaalit ja pinnat: Kannattaa valita erilaisia materiaaleja ja tekstuureja, joita on miellyttävää koskea. Esimerkiksi laatat, joissa on aidon kiven tuntu, voivat tuntua erityisen ylellisiltä. Samoin pehmeät tekstiilit, kuten villamatot ja samettityynyt, luovat lämpöä ja mukavuutta. Ryijyt ovat tehneet paluun ja niiden avulla voi luoda seinälle eläväpintaisia tekstuureita ja värimaailmoja. Erityistä huomiota saisi kiinnittää myös niihin pintoihin, joihin jatkuvasti kosketaan tilan normaalin käytön yhteydessä, esim. ovenkahvat ja hanat, sillä niihin kannattaa valita tarpeeksi laadukkaat ja ergonomiset tuotteet.
Lämpötila: Sisälämpötilan huonekohtainen säätömahdollisuus, jalan alla miellyttävän tuntuinen lattialämmitys sekä viilennys- ja jäähdytystoiminnot ovat uudiskohteissa jo vakioita. Ne parantavat asumismukavuutta ja tekevät tilasta käyttäjälleen miellyttävän.
Makuaisti: tie sydämeen kulkee vatsan kautta
Vaikka makuaisti ei yleensä ole suoraan yhteydessä sisustukseen, se voidaan silti huomioida erityisesti keittiössä ja ruokailutilassa. Yhteiselle aterialle kokoonnutaan tyypillisesti vähintään kerran päivässä, joten ainakin perheasunnoissa ruokailutilanteet muodostavat keskeisen osan kokonaisvaltaista asumiskokemusta.
Makuelämykset: Keittiö kannattaa suunnitella niin, että se inspiroi ruoanlaittoon ja ruokailuun. Keittiössä tai omassa puutarhassa voi kasvattaa itse (tai ainakin pitää esillä) yrttejä, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, jotka houkuttelevat kokeilemaan uusia makuelämyksiä.
Kutsuva ruokailutila: Ruokailutilaan kannattaa luoda viihtyisä ja kutsuva tunnelma, joka kannustaa nauttimaan aterioista ja yhdessäolosta.
Multisensorinen sisustussuunnittelu tuo tilakokemukseen uuden ulottuvuuden huomioimalla kaikki aistit ja niiden yhteisvaikutukset. Tämä suunnittelutapa luo kokonaisvaltaisia, miellyttäviä ja elämyksellisiä tiloja, jotka edistävät hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Jos olet suunnittelemassa muutoksia kotiisi tai työtilaasi, kannattaa huomioida kaikki aistit, ja niistä kumpuavat tarpeet sekä niiden vaikutus tilan tunnelmaan ja toimivuuteen. Näin voit luoda ympäristön, joka ei ole ainoastaan visuaalisesti kaunis, vaan myös aidosti moniaistillinen ja elämyksellinen.
-Elisa