10 tapaa ottaa vastaan talvi

10 tapaa ottaa vastaan talvi

Vuosikausia ajattelin, että marraskuu on vuoden ikävin kuukausi, koska pimeää ja kylmää, mutta viime aikoina olen alkanut löytämään siitä valoisiakin puolia. Nykyisin marraskuu tarkoittaa mulle villapaitoja, kotitossuja ja lohturuokaa. Marraskuuhun mahtuu muutenkin monta kivaa juttua, kuten pyhäinpäivä ja isänpäivä, meidän nuorimmaisen syntymäpäivä, puhumattakaan joulun odotuksesta, joka alkaa käytännössä heti halloweenin jälkeen. Marraskuun lopulla sataa yleensä ensilumi ja alkaa talvigeimit. Joulukuu on täynnä tunnelmaa, odotusta ja antamisen iloa, kun taas tammikuu tarjoaa raikkaan alun uuteen vuoteen. Silloin on hyvä koostaa unelmakarttoja ja suunnitella tulevaa. Helmikuussa hiihdetään sekä pulkkaillaan, ja syödään vuorotellen Runebergin torttuja ja laskiaispullia - what’s not to like? Maaliskuussa ehkä jo vähän testataan kylmänsietoa, mutta silloin alkaakin kevät. Tässä muutamia menovinkkejä piristämään talvipäiviä. Kuka tietää vaikka löytäisit uusia tapoja nauttia kylmästä ja pimeästä?

Ulkoile tai kokeile uutta liikuntamuotoa

Jos haluat lisätä talveen ripauksen jännitystä, harkitse uuden talviurheilulajin kokeilemista. Päädyitpä testaamaan taitojasi hiihdossa, laskettelussa, lumilautailussa, luistelussa tai vaikka lumikenkäilyssä, liikunnalliset aktiviteetit tuovat talvipäiviin virkistävää vaihtelua ja usein myös onnistumisen riemua. Luulen, että päivä lumisessa maisemassa uusien kokemusten äärellä piristää ihan kaikkia, kunhan varusteet on kohdallaan ja riittävästi vaatetta päällä. Jos pärjäät vähemmällä jännityksellä, niin pihaleikit lasten kanssa tai lumiukon rakentaminen perheen kesken, tai mikä tahansa rauhallinen liikunta tekee hyvää ja raikastaa kehon sekä mielen, ja auttaa ehkäisemään kaamosmasennusta.

Uppoudu hyggeen ja nauti kotoilusta

Kun ulkona on kylmä, kutsuu lämmin sohva puoleensa. Kääriydy siis vilttiin ja nauti omasta ajasta tai yhteisestä ajasta läheistesi kanssa. Luo lämmin ja kutsuva tunnelma sytyttämällä kynttilöitä ja vetämällä villasukat tai kotitossut jalkaan. Olipa kyseessä yhteinen lukuhetki lasten kanssa, vauhdikas peli-ilta tai yksinkertaisesti hiljaisuuteen pysähtyminen, hygge tuo talvipäiviin rauhaa ja tyytyväisyyttä. Tällaiset yksinkertaiset hetket saattaa olla juuri sitä, mitä tarvitset piristämään mielialaasi. Kun otat säännöllisesti aikaa rentoutumiseen ja oman kodin mukavuudesta nauttimiseen, jaksat taas puskea lumitöitä pihalla ja huolehtia muistakin arjen velvoitteista.

Järjestä tunnelmallinen leffailta

Jos haluat jakaa pimeitä talvi-iltoja ystävien kanssa, kutsu heidätkin kokoontumaan kotisohvallesi. Valitse klassisia jouluelokuvia tai mitä tahansa hyvän mielen leffoja, jotka luovat kodikkaan ja lempeän tunnelman. Muodosta mukava löhöilypaikka kokoamalla vilttejä ja tyynyjä sekä varaamalla naposteltavia, kuten popcornia, keksejä ja kaakaota. Joskus ihan pelkkä rentous ja mukavuus on parhautta, joten aina ei tarvitse keksiä sirkustemppuja pystyäkseen viettämään laatuaikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa.

käy joulumarkkinoilla tunnelmoimassa

Vaeltele joulumarkkinoilla

Yksi loistava tapa päästä sesongin tunnelmaan, on vierailla paikallisilla joulumarkkinoilla. Nämä tapahtumat ovat täynnä ainutlaatuisia käsitöitä, kuten keramiikkaa ja pehmeitä villatuotteita, monenlaisia lahjaideoita, juhlakoristeita ja herkullisia ruokia, jotka auttavat pääsemään kauden iloiseen tunnelmaan. Markkinoille on kiva mennä ihan vain fiilistelemään eikä ole edes mikään pakko ostaa yhtään mitään. Joulumarkkinoilla on tyypillisesti paljon ihmisiä ja tungosta, joten kannattaa varautua jonottamaan, tai ainakin etenemään verkkaiseen tahtiin. Joulumarkkinoiden sijaan voit myös kävellä keskustan kaduilla ja nauttia jouluvaloista, ja ehkä pysähtyä glögille johonkin.

Laita herkkuja uuniin

Talvi on leipomisen ja herkuttelun kulta-aikaa. Syyskauden kurpitsaherkut uppoavat yhä, ja vähitellen voi tehdä siirtymää joulun ja talven makuihin. Piparit, piirakat tai tortut luovat kotiin ihanan tuoksun ja kodikkaan tunnelman. Koristele luomuksesi juhlavasti ja ota lapset mukaan, niin leivontahetkestä tulee entistäkin hauskempi ja luovempi. Saat paitsi herkullisia tarjottavia, myös yhdessäolon hetkiä, jotka tuovat iloa ja lämpöä talvipäiviin. Hyggen hengessä voit kietoutua viltin alle ja nauttia vastaleivotuista herkuista päivän päätteeksi. Kokeile vaikka näitä makeita reseptejä:

  • Kurpitsatiramisu: Perinteinen tiramisu saa syksyisen twistin lisäämällä kerroksiin kurpitsasosetta ja mausteita, kuten kanelia, muskottipähkinää ja inkivääriä. Asettele siis vuokaan kerroksittain ladyfinger-keksejä sekä kurpitsamaustettua mascarpone-juustoa ja kermaa. Viimeistele kaakaojauheella ja ripauksella kanelia.

  • Kurpitsaparfait granolalla: Kerrostettu parfait koostuu kurpitsasoseesta, vaniljajogurtista ja rapeasta granolasta. Tämä on kevyempi vaihtoehto, mutta silti täynnä makua. Sopii myös brunssille tai välipalaksi.

  • Mausteiset piparkakkupohjaiset leivonnaiset: Piparkakkutaikina ei ole vain perinteisiä muotopipareita varten – kokeile käyttää sitä juustokakun pohjana tai muffinssien mausteena.

  • Glögillä maustetut kuppikakut: Pehmeät kuppikakut, joissa glögi tuo mausteisen ja hedelmäisen twistin. Päälle sopii kermainen kuorrute ja ripaus kanelia.

  • Jouluiset pullakranssit: Tee perinteisestä pullataikinasta kranssin muotoinen herkku. Täytä se kanelilla, kardemummalla ja sokerilla tai vaikka luumuhillolla.

  • Appelsiinisuklaakakku: Tämä kakku yhdistää appelsiinin raikkauden ja suklaan täyteläisyyden. Sopii täydellisesti joulun jälkiruokapöytään.

  • Piparminttubrowniet: Täyteläiset browniet, joiden päälle lisätään murskattuja piparminttukarkkeja tai piparminttuvalkosuklaakuorrute.

laita talvisesongin herkkuja uuniin ja paista pipareita

Aloita DIY-projekti: Kokeile jotain uudenlaista käsityötä, kuten neulontaa, virkkausta, ompelua, ruoan säilöntää, luonnollisten pesuaineiden valmistusta, yrttien kuivatusta, tai keramiikkakurssia. Itse kävin viime syksynä keramiikkakurssilla ja jäin koukkuun! Vapauta sinäkin luovat supervoimasi uudella käsityöprojektilla, huomaat pian kuinka se maadoittaa, ja saattaa muuttaa suhtautumistasi materiaan.

Tee itse joulukoristeita: Kaupat pursuavat värikkäitä joulupalloja ja koristeita, mutta jostain syystä pidän silti eniten itse tehdyn näköisistä koristeista, joista välittyy rustiikkinen wabi sabi -meininki. Tähän liittyy myös lämpimiä lapsuusmuistoja, sillä meillä oli lapsena tapana askarrella joulunalla koristeita. Kuuseen laitettiin mm. puuvillanaruun solmittuja makeisia, itse tehtyjä Suomenlippu-naruja ja kiiltokuvaenkeleitä. Tarvikkeet ovat edullisia ja itse tekeminen on varsin meditatiivista. Tässä muutamia DIY-koristeohjeita, joita kannattaa kokeilla vaikka yhdessä lasten kanssa:

  • Paperilumihiutaleet: Paperilumihiutaleiden tekeminen on hauska ja helppo askartelu, joka tuo talvista tunnelmaa kotiin. Tarvitset valkoista tai värillistä paperia, sakset ja lankaa tai siimaa ripustamiseen. Tee näin: Leikkaa A4-paperiarkista neliö neliö ja taita paperi kulmasta kulmaan niin, että muodostuu kolmio. Taita kolmio vielä kerran keskeltä, jolloin saat pienemmän kolmion. Taita kolmio kolmannen kerran keskeltä niin, että paperista tulee kapeampi sektori. Leikkaa kolmion reunaan erilaisia kuvioita, kuten puolikkaita ympyröitä, kolmioita, suoria viivoja tai kaaria. Reunasta leikatut kohdat muodostavat lumihiutaleen ulkoreunan. Keskelle tehtävät leikkaukset luovat sisäkuvioita. Mitä enemmän ja monimutkaisempia leikkauksia teet, sitä koristeellisempi hiutale on. Avaa paperi varovasti nähdäksesi valmiin lumihiutaleen. Silitä hiutale tasaiseksi esimerkiksi kirjojen välissä, jos paperi on rypistynyt. Voit ripustaa valmiit lumihiutaleet ikkunaan siimalla tai langalla, käyttää joulukuusen koristeina, käyttää osana kattausta tai koristella lahjapaketit kiinnittämällä hiutale paketin päälle.

  • Kuivatut appelsiiniviipaleet: Kuivatut appelsiiniviipaleet ovat perinteisiä joulukoristeita, jotka luovat kotiin samalla ihanan tuoksun. Tee näin: Viipaloi appelsiinit ohuiksi siivuiksi (noin 5 mm). Laita viipaleet uuniritilälle ja kuivaa ne uunissa 100 °C noin 2–3 tuntia. Käännä välillä. Voit käyttää niitä kattauskoristeina tai ripustaa juuttinarulla kuuseen, kranssiin tai ikkunaan. Voit pujottaa juuttinaruun kuivattujen appelsiiniviipaleiden lisäksi myös kanelitankoja ja tähtianiksia, ja käyttää nauhaa seinäkoristeena tai kuusenkoristeena.

  • Mandariini-neilikkapallot: Nämä ovat suosikkejani, sillä muistan, että teimme näitä lapsuudessa aina jouluisin. Tee näin: Työnnä neilikoita kokonaisiin mandariineihin koristekuvioksi. Asettele kauniisti osaksi kattausta ja nauti jouluisesta tuoksusta, tai sido ympärille kaunis nauha tai rusetti ja ripusta.

joulun tuoksua ja tunnelmaa kotiin klementtiineillä ja mandariineilla
  • DIY-havukranssi: Havukranssi on perinteinen talvikauden koriste, jolla voit virittää sesongin tunnelmaa ulko-ovelle taikka huoneen seinälle tai piirongin päälle. Havukranssi pysyy tyypillisesti ulko-oveen kiinnitettynä hyvännäköisenä koko talven. Tarvitset metalli- tai olkirenkaan, tuoreita havuja (voit käyttää tähän oikeastaan mitä tahansa lajiketta tuijasta kuuseen, mäntyyn ja katajaan), halutessa myös eukalyptuksen oksia ja muita koristeita, rautalankaa ja silkkinauhaa. Tee näin: Tee havuista pieniä nippuja ja kiinnitä niitä peräkkäin metallirenkaaseen rautalangalla. Lopuksi kiinnitä nauha ripustamista varten.

  • Suomenlippunaru: Tarvitset valkoista paperia, sinisen tussin, sakset, liimaa ja narua. Leikkaa valkoisesta paperista pieniä suorakaiteita (esim. 5 x 3 cm, tai tuplamitta ja taita se kahtia). Väritä niihin Suomen lipun sininen risti molemmin puolin. Tee lipun reunaan pieni taitos (tai jos leikkasit tuplamitan, taita kahtia) ja liimaa taitos narun ympäri. Toista, kunnes naru on sopivan pituinen.

  • Piparikoristeet: Tarvitset piparkakkutaikinaa, piparkakkumuotteja, nauhaa. Kauli piparkakkutaikina, leikkaa muotilla koristeita ja tee pieni reikä ripustusnauhaa varten. Paista piparit ja koristele halutessasi pikeerillä. Sido puuvillanaru reiästä ja ripusta kuuseen.

  • Olkihimmeli: Olhihimmelin tekeminen on perinteinen ja kaunis tapa koristella kotia jouluksi, näitäkin muistan tehneeni äidin ja siskon kanssa jouluisin. Tarvitset ohutta olkea, puuvillalankaa, sakset ja neulan pujottamiseen. Tee näin: leikkaa oljet sopivan mittaisiksi paloiksi (12 kpl 24 cm pitkiä olkia; 72 kpl 12 cm pitkiä olkia; 72 kpl 6 cm pitkiä olkia). Liota olkia hetki lämpimässä vedessä, jotta ne eivät murru taitettaessa. Tässä himmelissä kootaan yksi iso peruskuutio, kuusi keski­suurta ja kuusi pientä kuutiota.

    • Peruskuvioiden valmistelu: Ota pieneen kuutioon noin 1m, keskikokoiseen 2m ja isoon kuutioon 3m pitkä lanka ja pujota kuutiot ao. ohjeen mukaan. Peruskuutio: Pujota kolme olkea ja solmi ne kolmioksi. Pujota sitten kaksi olkea lisää ja solmi kolmiok­si ensimmäisen kolmion alakulmaan. Pujota jälleen kaksi olkea ja solmi kolmioksi edellisen kolmion yläkulmaan ja toista, kunnes sinulla on ketju, jonka alareunassa on 3 kolmiota ja niiden väleissä 2 kolmiota. Pujota vielä yksi olki lankaan ja solmi lanka aloituskol­mion huippuun. Kuljeta lankaa ja neulaa oljen sisällä aloituskolmion vasempaan kärkeen ja solmi siihen viimeinen kärki. Valmista samalla tavalla kaikki kuutiot.

    • Himmelin kokoaminen: Solmi jokaisen keskikokoisen kuution alakulmaan pikku kuutio. Käytä kuution solmimislankoja ja solmi niillä kuutiot löyhästi yhteen niin, että alempi kuutio pääsee heilumaan ilmavirran mukana. Katkaise langat. Solmi iso kuutio roikkumaan kattoon. Solmi sitten 1 keskikokoinen kuutio ison kuution sisälle, roikkumaan sen yläkulmaan. Solmi keskikokoiset kuutiot myös ison kuution kulmiin ja alakulmaan.

    • Vinkki: Lyhyistä oljista tehtyjä kuutioita voit käyttää myös kuusenkoristeina.

joulun tunnelmaa ja antamisen iloa

Nauti aamukahvi ulkona lämpimään vilttiin kietoutuneena: Kylmän ja kuuman kombo voi toimia yllättävän hyvin, ainakin juuri sen pienen hetken verran, että saat kahvin hörpittyä. Lasiterassilla viihtyy toki pidempäänkin.

Käy avannossa: Kylmäuinti on kokonaisvaltainen kokemus, joka virkistää kehoa ja mieltä. Tämä pohjoismainen perinne kasvattaa suosiotaan ympäri maailmaa, eikä ihme, sillä kylmäuinnin kerrotaan parantavan verenkiertoa, vähentävän stressiä, vahvistavan vastustuskykyä, lievittävän kipua, parantavan unta, lisäävän energiankulutusta ja tukevan henkistä kestävyyttä. Kannattaa aloittaa rauhallisesti, kuunnella kehon viestejä ja huomioida, ettei kylmäuinti sovi kaikille. Olen itse oppinut pitämään kylmäuinnista vaikka meni pitkään ennen kuin edes uskalsin kokeilla. Lupaan, että kastautumisen jälkeen olo on euforinen, ja jos maltat olla vedessä pari minuuttia, se lakkaa tuntumasta kylmältä.

Tee unelmakartta: Vuodenvaihteen tienoilla on hyvä hetki tarkastella omaa elämäntilannetta, toiveita, tarpeita ja unelmia. Elätkö jo unelmiesi elämää tai oletko aktiivisesti menossa unelmiasi kohti? Unelmakartta on visuaalinen työkalu, joka auttaa selkeyttämään tavoitteita ja unelmia sekä motivoimaan niiden saavuttamiseen. Tässä vinkit unelmakartan luomiseen:

  • Inspiroidu: Määritä tavoitteesi ja mieti, mitä haluat elämältäsi eri osa-alueilla (ura, ihmissuhteet, hyvinvointi, talous, matkailu, harrastukset, henkinen kasvu). Kerää materiaaleja, voit käyttää esimerkiksi kartonkia ja aikakauslehtiä tai digitaalisia työkaluja kuten Canva ja Pinterest. Varaa rauhallinen hetki ja keskity täysin omiin unelmiisi ja tavoitteisiisi. Tee hetkestä inspiroiva sytyttämällä kynttilä, laita soimaan lempimusiikkiasi tai meditoi hetki ennen aloittamista. Leikkaa lehdistä tai tallenna kuvia, jotka auttavat visualisoimaan unelmiasi. Voit myös piirtää tai kirjoittaa sanoja tai lauseita, jotka voimaannuttavat.

  • Järjestä ja aseta näkyville: Järjestä unelmat eri osa-alueiden mukaan tai yhdistele vapaasti. Keskity positiivisuuteen ja valitse vain kuvia ja sanoja, jotka tuntuvat innostavilta ja mahdollisilta. Sommittele sisällöt mieleiselläsi tavalla. Sijoita unelmakarttasi paikkaan, jossa näet sen usein, kuten työpöydän lähelle tai vaatekaapin oveen. Jos teet digitaalisen version, voit käyttää sitä päätelaitteesi näytön taustakuvana. Käytä unelmakarttaa päivittäin visualisoinnin ja toiminnan tukena. Katso unelmakarttaasi päivittäin ja kuvittele itsesi saavuttamassa tavoitteesi. Ota päivittäin pieniä askeleita kohti tavoitteitasi. Unelmakartta toimii inspiraationa, mutta tarvitset myös konkreettisia tekoja.

  • Päivitä tarvittaessa: Kun saavutat tavoitteita tai unelmasi muuttuvat, päivitä kartta vastaamaan uusia haaveita. Tämä pitää sen relevanttina ja innostavana. Unelmakartta ei ole vain "askarteluprojekti," vaan se on työkalu, joka auttaa pitämään fokuksen tärkeimmissä asioissa. Se toimii muistutuksena, että unelmasi ovat mahdollisia ja arvokkaita.

Ihania hetkiä talveen!

-Elisa

Edellinen
Edellinen

Joulusisustusideoita kotiin

Seuraava
Seuraava

Sisustamisen säännöt ja miksi niitä kannattaa rikkoa