Sisustamisen säännöt ja miksi niitä kannattaa rikkoa
Kuinka olla rohkea sisustaja ja luoda oma tyyli?
Jos kodin sisustaminen on sinulle ajankohtaista, olet ehkä hankkinut alan lehtiä, käynyt messuilla ja hakenut inspiraatiota somesta? Kenties olet googlaillessa törmännyt erilaisiin sisustuksen “nyrkkisääntöihin” ja “perusohjeisiin”? Sisustussäännöt voivat olla tosi hyödyllisiä suuntaviivoja, ja niiden avulla voi luoda tasapainoisen ja huolitellun ilmeen tilaan. Jos kuitenkin haluat kodistasi aidosti persoonallisen, kannattaa antaa riittävästi tilaa omalle intuitiolle. Säännöistä voi joustaa tinkimättä tyylistä.
Jokainen koti ja tila on erilainen, ja niin kuuluukin olla. Sisustuksen tulisi aina heijastaa tilan käyttäjiä ja heidän elämäntyyliään. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Myös estetiikka on subjektiivista. Aina ei tarvita täydellistä symmetriaa, jotta koti näyttää ja tuntuu hyvältä. Lisäksi normien rikkominen voi olla vapauttavaa ja inspiroivaa.
Yleisimmät sisustamisen säännöt perustuvat tilan toiminnallisuuteen ja estetiikkaan, mutta ne voivat myös helposti viedä hauskuuden pois sisustamisesta, rajoittaa luovuttaa ja tehdä tilasta suorastaan tylsän. Niinpä annan vain yhden ohjeen: jos haluat kodistasi aidosti omannäköisen ja persoonallisen, luota ennen muuta omaan intuitioosi ja anna palaa! Listaan tähän alle muutamia yleisimpiä sisustussääntöjä ja kerron miksi joskus on parasta unohtaa säännöt ja seurata omaa sisäistä ääntä.
En häpeä myöntää, että oon rikkonut oikeastaan kaikkia näitä sääntöjä myös oman kotini sisustamisessa. Alimmaiseksi olen koonnut meidän olohuoneen sisustusratkaisuja, jotka poikkeavat normista.
Tyypillisimmät sisustussäännöt ja miksi niitä voi ja kannattaa rikkoa
Matto
Säännöt: Tämä saattaa olla kaikkien sisustussääntöjen äiti. Olohuoneen maton tulisi olla tarpeeksi suuri, että vähintään sohvan ja kaikkien tuolien etujalat mahtuvat sen päälle. Jätä noin 60cm maton ja seinän väliin suuremmassa olohuoneessa, pienemmässä 25-45cm.
Miksi rikkoa näitä sääntöjä? Maton koko ja sijoittelu vaikuttavat suuresti tilan tunnelmaan. Lähtökohtaisesti isompi matto luo rauhallista tunnelmaa ja kokoaa tilan eri elementit yhteen. Joskus pienempi matto keskellä huonetta voi kuitenkin olla näyttävä valinta. Joskus tilan muoto voi olla haastava, eikä mahdollista “riittävän” isoa mattoa. Yksi hyvä tapa on tuoda tilaan useita pienempiä mattoja, ja muodostaa niistä polveileva kokonaisuus. Tietyn kalusteen jättäminen maton ulkopuolelle voi korostaa sen muotoilua ja antaa sille erityisen paikan tilassa. Perinteestä poikkeavat tavat käyttää mattoja voivat tehdä tilasta rennomman. Valitse siis maton koko sen perusteella, mikä tuntuu juuri sinun kodissasi hyvältä. Matottomuus voi olla myös oivallinen valinta, kunhan tilan akustoinnista on huolehdittu riittävästi muilla tavoin.
Valaistus
Säännöt: Lattiavalaisimen varjostimen tulisi peittää polttimo, kun istut alas. Sivupöydällä olevan lampun varjostimen tulisi olla silmien tasolla. Seinävalaisimet tulisi asettaa 1,5-1,8 m korkeudelle lattiasta (eli noin silmien korkeudelle). Kattovalaisimen alareunan tulisi olla vähintään 2,1 metriä lattiasta avoimissa tiloissa, joissa kuljetaan. Jos katto on yli 2,4 metriä korkea, lisää ripustuskorkeuteen 7,5 cm jokaista katon korkeusmetriä kohden. Ruokailutilassa valaisin tulisi keskittää pöydän keskikohtaan eikä huoneen keskikohtaan.
Miksi rikkoa näitä sääntöjä? Valaistus luo kodin tunnelman, mutta valaisintyyppejä on nykyään lähes rajattomasti. Mielestäni sijoittelua kiinnostavampi asia on itse valaisin. Jos se on veistoksellinen ja vaikuttava, sen poikkeava sijoittelu voi luoda tilaan omanlaisensa painopisteen. Aika usein juuri yllättävät ja odottamattomat ratkaisut luovat tilaan wow-efektin ja tekevät sisustuksesta mieleenpainuvan. Tietoisen minimalistinen sisustusvalinta voi olla myös se, ettei tilassa ole yhtään irtovalaisinta, vaan tunnelma luodaan pelkästään kiinteillä valaisimilla. Tärkeintä on, että valaisimen sijoittelu toimii juuri sinun tilassasi ja auttaa luomaan toivottua tunnelmaa.
Verhot
Säännöt: Ripusta verhot mahdollisuuksien mukaan kiskoilla katonrajaan, tai jos käytät verhotankoa, jaa ikkunoiden ja katon välinen tila kolmeen osaan ja aseta verhotanko ylimpään kolmannekseen. Verhotangon tulisi jatkua vähintään 25-30cm ikkunan molemmilta puolilta. Verhojen alareunan tulisi koskettaa lattiaa. Vältä liian pitkiä tai lyhyitä verhoja.
Miksi rikkoa näitä sääntöjä? On totta, että korkealle ripustetut verhot vetävät katseen ylöspäin, luoden illuusion korkeudesta, mutta jos tila on jo valmiiksi korkea, voi verhotangon hyvin ripustaa aivan ikkunan yläpuolelle tasapainottamaan mittasuhteita. Verhojen käyttötarkoituksena voi olla korostaa tai häivyttää ikkunan kokoa tai muotoa, jos kyseessä on vaikkapa hyvin kapea ikkuna. Tällä voi olla keskeisempi vaikutus verhojen ripustustyyliin ja skaalaan. Joskus ylipitkät verhot voivat tuoda tilaan pehmeyttä ja rentoutta, mikä sopii erityisen hyvin esimerkiksi makuuhuoneeseen tai tiettyihin sisustustyyleihin. Toisaalta, lyhyemmät verhot voivat olla käytännöllinen ja raikas valinta erityisesti tiloissa, joissa verhojen tulee olla helppohoitoiset, kuten keittiössä. Tässäkin omat mieltymykset ja kodin käyttötarkoitus tulee olla etusijalla sääntöjen sijaan. Riippuu siis täysin tilasta ja arkkitehtuurista, millainen verhojen ripustus toimii parhaiten ja aina voi olla useampia vaihtoehtoja.
Sohva ja istuimet
Säännöt: Älä aseta sohvaa aivan seinän viereen, vaan jätä 7-12cm väliä sohvan ja seinän väliin. Jätä suurempien kalusteiden väliin 75-90cm kävelytilaa (jos tila sallii), tai vähintään 45-60cm. Istuinten välinen etäisyys tulisi olla 1-3 metriä.
Miksi rikkoa näitä sääntöjä? Käytännöllisyys on tärkeää ja riittävä väljyys kulkureiteillä luo tilaan avaruutta, mutta joskus tilassa voi saavuttaa kodikkaamman tunnelman asettamalla kalusteet lähemmäs toisiaan. Esimerkiksi pienissä tiloissa kalusteiden tiivis sijoittelu voi olla jopa välttämättömyys. Kaikilla ei ole tilaa vetää sohvaa irti seinästä, ja toisinaan se voikin näyttää paremmalta lähellä seinää. Kalusteiden välisten etäisyyksien ohella kannattaa miettiä niiden kokoa ja sopivuutta tilaan. Kannattaa asetella kalusteet niin, että tila tuntuu mielestäsi kutsuvalta.
Sohvapöytä
Säännöt: Sohvapöydän tulisi olla vähintään puolet sohvan pituudesta. Pöydän korkeuden tulisi olla enintään 10cm korkeampi tai matalampi kuin sohvan istuintyynyt. Ihanteellinen etäisyys sohvan ja pöydän välillä on 40-45cm.
Miksi rikkoa näitä sääntöjä? Jos pidät erityisen suurista tai pienistä sohvapöydistä, anna mennä! Jos sohvapöytäsi on jollain lailla uniikki, se voi itsessään luoda tilaan tarvittavaa mielenkiintoa vaikkei sen koko täyttäisikään yo. kriteereitä. Voit myös leikitellä mittasuhteilla ja käyttää vaikka sohvapöytien ryhmää luomaan uudenlaisen ilmeen.
Sivupöydät ja hyllyt
Säännöt: Sivupöydän ei tulisi olla sohvaa syvempi, ja sen tulisi olla mukavalla etäisyydellä käsinojasta. Kirjahyllyn ihanteellinen syvyys on 30cm (tai 38cm suurille taidekirjoille).
Miksi rikkoa näitä sääntöjä? Sivupöytiä ja hyllyjä voi olla monenlaisia ja kokoisia. Jos löydät hyllyn tai pöydän, joka inspiroi sinua ja sopii huoneeseen, älä anna sääntöjen olla esteenä.
TV:n sijoittelu
Säännöt: Optimaalinen etäisyys TV:n ja sohvan välillä on noin 2 metriä, ja TV:n keskikohdan tulisi olla noin 75cm matalimman istuimen korkeuden yläpuolella.
Miksi rikkoa näitä sääntöjä? Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa sijoittaa TV:tä. Jos pidät TV:stä ylempänä tai alempana, luota omaan silmääsi ja käsitykseesi ergonomiasta sekä siihen, mikä toimii sinun tilassasi ja tekee katselusta juuri sinulle mahdollisimman mukavaa.
Lopuksi vielä rohkaisun sana. Kotisi on sinua ja läheisiäsi varten. Siitä tulee persoonallinen, kun uskallat seurata intuitiotasi ja tehdä valintoja, jotka tuntuvat juuri sinusta oikeilta. Sisustussäännöt voivat toimia inspiraation lähteenä, mutta ne eivät ole ainoat oikeat vastaukset. Kodin sisustamisessa tärkeintä on, että tila tuottaa iloa ja tuntuu hyvältä juuri sinulle. Anna siis itsellesi lupa rikkoa sääntöjä ja luo sielukas koti, joka on rohkeasti erilainen ja jossa viihdyt. Alla on kuvattuna muutamia kohtia omasta kodistani, missä on rikottu perinteisiä sisustusoppeja.
-Elisa