Rentoutumisnurkkauksen sisustaminen

vinkit joogahuoneen sisustamiseen

Aistiesteettömyys ja hyvinvointiin keskittyvät tilat

Yhä enemmän kotien (ja työympäristöjenkin) sisustamisessa on kyse paitsi estetiikasta, myös siitä, kuinka tilat vaikuttavat ihmisten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Moniaistillisuus ja aistiesteettömyys, eli ympäristön mukauttaminen kaikkien eri aistien näkökulmasta, ja myös herkästi aistivien tarpeet huomioiden, on oleellinen osa sisustussuunnittelua. Tähän liittyy monenlaisia tekijöitä, kuten luontoelementtien korostaminen, erilaisten älyratkaisujen integrointi sekä akustiikka, mutta yhtä lailla myös kokonaan hyvinvointiin keskittyvät tilat.

Mielestäni kodin tulisi olla asukkailleen rauhoittava keidas, joka luo hyvinvointia, onnellisuutta ja rauhan tunnetta. On vaikea kuvitella parempaa fiilistä kuin se, että saa tulla kotiin työpäivän päätteeksi paikkaan, joka todella rentouttaa. Jokainen meistä ansaitsee elää kodissa, joka on oma henkilökohtainen turvasatama maailman myrksyiltä. Tästä syystä jokaisesta kodista tulisi löytyä jokin rauhallinen nurkkaus tai tila, jossa voi rauhoittua, pysähtyä ja maadoittua nykyhetkeen.

Maailmalla trendaa hidas elämäntyyli ja lomailukin on nykyään mieluummin slowcationia kuin nähtävyyksien suorittamista. Harrastehuoneet ja kotikuntosalit ovat jo vakiintuneita keinoja personoida kotia omiin tarpeisiin. Se kaikkein perinteisin ja ikonisin suomalainen rentoutumistila on kuitenkin sauna. Saunoja onkin Suomessa yli kolme miljoonaa, eli enemmän kuin henkilöautoja. Saunassa kelpaa hiljentyä ja rauhoittua, sekä puhdistaa päivän tomut kehosta ja mielestä.

Uskon, että jatkossa kodin sisustamisessa huomioidaan entistä enemmän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvät yksilölliset tarpeet, eli saunan ja kotispan ohella mm. jooga- ja meditaatiotilat, rentoutumishuoneet ja hiljentymisnurkkaukset. Näiden tilojen tarkoituksena on tarjota paikka, jossa voi irrottautua arjen kiireistä ja keskittyä omaan hyvinvointiin. On kuitenkin selvää, ettei kaikilla ole kodissaan ylimääräistä huonetta vain jumppaa, rauhoittumista tai läsnäoloharjoituksia varten, ei meilläkään ole. Kodit ovatkin yhä enemmän monitoimitiloja, jossa työ, vapaa-aika ja rentoutuminen kohtaavat. Tilojen muuntojoustavuutta voidaan tukea mm. tilasuunnittelulla, kalustevalinnoilla ja säilytysjärjestelmillä. Aina ei tarvita omaa erillistä tilaa tiettyä käyttötarkoitusta varten.

vinkit rentoutumisnurkkauksen sisustamiseen

Miksi kodista kannattaa luoda rentoutumisen ja hyvinvoinnin keidas?

Sanotaan, että terve sielu asuu terveessä ruumiissa ja onnellisuus asuu nykyhetkessä. Jos koti on elämän päämaja, niin toki siitä kannattaa luoda paikka, joka tukee parhaalla mahdollisella tavalla omaa hyvinvointia.

Rentoutuminen ja hyvinvointi voi tarkoittaa jokaiselle ihmiselle hieman eri asiaa. Joillekin paras hyvinvointia tukeva ratkaisu voi olla omassa puutarhassa liikkuminen ja kasvien hoitaminen, toisille se voi olla kotikuntosalin tai harrastehuoneen sisustaminen ja joillekin vaikkapa tontti metsän reunassa ja lähiluonnosta nauttiminen, tai näiden yhdistelmä. Toiset taas haluavat elää kaupungin sykkeessä, olla lähellä palveluita ja nähdä ihmisiä ympärillään. Tärkeintä on, että löytää itselleen parhaiten sopivan tavan asua, elää, rentoutua ja voida hyvin.

Tarkastelen tätä asiaa erityisesti ruuhkavuosia elävän naisen näkökulmasta. Nautin itse eniten rauhallisesta liikunnasta, jonka parissa voin tuntea läsnäoloa, kokea yhteyttä luontoon ja sulkea kaikki epäoleelliset äänet pois mielestä. Monesti perheen aikataulut ja lasten tarpeet ovat sellaisia, ettei lenkille tai salille yksinkertaisesti pääse lähtemään silloin kun haluaisi, ja niinä hetkinä minua rauhoittaa tieto siitä, että voin järjestää itselleni pienen oman hetken kotona jumpan tai self-caren parissa.

Läsnäoloharjoitusten ja mindfulnessin avulla olen onnistunut lisäämään omaa henkistä hyvinvointiani, joten suosittelen niitä lämpimästi myös muille. Näiden harjoitusten avulla pyritään lisäämään tietoisuutta omista ajatuksista, tunteista ja kehon tuntemuksista. Tässä hyötyjä, joita olen itse saavuttanut niiden avulla:

mukava lounge-henkinen rentoutumistila kotona

Ideoita rentoutumisnurkkauksen sisustamiseen

Palataanpa sisustusteemaan. Rentoutumisnurkkaus, joogahuone, rauhoittumistila, meditaatiohuone, tai miksi ikinä sitä halutaankaan kutsua, tarjoaa rauhallisen paikan kotona, jossa voi keskittyä itseensä ja huoltaa omaa kehoa ja mieltä, oli se sitten läsnäoloharjoituksilla tai jollain muulla tavalla. Tässä muutamia ideoita, kuinka luoda toimiva, inspiroiva ja moniaistillinen rentoutumistila kotiisi:

  • Valitse sopiva paikka: Vaikka puhunkin rentoutumisnurkkauksesta, kyseessä ei tarvitse olla kokonainen huone, jonka ainoa käyttötarkoitus on rentoutuminen, jooga tai meditaatio. Aika harvalla suomalaisella perheellä on tällaista ylimääräistä huonetta käytettävissään, joten rauhallinen nurkkaus riittää aivan hyvin. Pyri valitsemaan paikka, jossa on runsaasti luonnonvaloa. Luonnonvalo luo rauhoittavan ja energisoivan ympäristön, joka auttaa keskittymään läsnäoloon ja nykyhetkeen. Tällainen voi löytyä esimerkiksi makuuhuoneesta, olohuoneesta tai vaikkapa terassilta tai parvekkeelta.

  • Luo päivittäinen rutiini: Paikkaa tärkeämpää on se, että kehität itsellesi säännöllisen rutiinin, joka sisältää pienen hetken omaa aikaa. Jollekin kymmenen minuuttia päivässä voi olla riittävä, toiset tarvitsevat enemmän aikaa rauhoittumiseen.

  • Löydä sisäinen minimalistisi: Pidä tila yksinkertaisena ja vapaana ylimääräisestä tavarasta. Selkeälinjainen sisustus auttaa tyhjentämään mielen ylimääräisistä aistiärsykkeistä ja keskittymään rentoutumiseen tai meditaatioon ilman häiriötekijöitä.

  • Valitse miellyttävä sävymaailma: Valitse rauhallisia ja neutraaleja värejä, kuten pehmeitä sinisen, vihreän tai ruskean sävyjä, jotka edistävät rentoutumista ja mielenrauhaa. Huolehdi silti, että tämäkin tila on sopusoinnussa kotisi muiden sisustusratkaisujen kanssa.

  • Valitse kalusteet ja pohdi säilytystarvetta: Kalusta tila käyttötarkoituksen mukaan. Mikäli kyseessä on jooga- ja meditaatiotila, kannattaa hankkia mukava meditaatiotyyny ja joogamatto, jotka tukevat selkää ja auttavat säilyttämään hyvän asennon. Jos tilalla on muitakin käyttötarkoituksia, kannattaa miettiä kiinteä säilytyspaikka mahdollisille tarvikkeille ja välineille, joita tarvitset omaan rentoutumishetkeesi.

näin sisustat joogahuoneen omaan kotiisi
  • Tuo luontoelementtejä: Sisällytä rentoutumisnurkkaukseen kasveja tai muita luontoelementtejä. Erilaiset tekstuurit tekevät tilasta mielenkiintoisen ja edistävät rauhoittavaa ilmapiiriä. Luontoelementeillä on myös tutkitusti hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.

  • Hyödynnä aistielämyksiä: Ota tuoksut ja äänet mukaan sisustukseen, luodaksesi multisensorisen tilan. Käytä vaikkapa eteerisiä öljyjä, tuoksukynttilöitä tai suitsukkeita luodaksesi rauhoittava tuoksumaailma. Laventeli, eukalyptus ja santelipuu ovat erityisen hyviä rentoutumiseen. Harkitse myös meditointimusiikin tai luonnonäänten, kuten veden solinan tai lintujen laulun, käyttämistä taustalla. Halutessasi voit ladata äänikylpyappin, joka tuottaa haluttuja taustaääniä rentoutumishetkeesi.

  • Huomioi valaistus: Käytä säädettävää valaistusta, kuten himmentimiä tai epäsuoria valonlähteitä, jotta voit muuttaa valaistuksen intensiteettiä tarpeidesi mukaan. Kynttilät luovat lämpimän ja rauhoittavan ilmapiirin. Ne voivat myös toimia visuaalisina keskittymispisteinä vaikkapa hiljentymisen aikana.

  • Minimoi teknologia: Pidä rauhoittumistila vapaana teknologisista häiriötekijöistä. Tämä auttaa sinua keskittymään paremmin läsnäoloon ja vähentämään ulkopuolisten ärsykkeiden vaikutusta. Jos käytät meditaatiosovelluksia, pidä laitteet hiljaisina ja varmista, että ne tukevat harjoitustasi ilman häiriöitä.

Rentoutumisnurkkauksen luominen kotiin ei vaadi isoja investointeja tai paljon tilaa, mutta sen hyvinvointivaikutukset voivat olla merkittäviä. Kun sinulla on oma rauhallinen paikka, jossa voit säännöllisesti rentoutua, viettää omaa aikaa ja harjoittaa läsnäoloa, se auttaa kehittämään syvempää itsetuntemusta, vähentämään stressiä ja parantamaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Voit aloittaa tekemällä pieniä muutoksia ja muokata tilaa vähitellen tarpeidesi mukaan.

-Elisa

näin sisustat rentoutumistilan omaan kotiisi
koti, joka tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia
Edellinen
Edellinen

Kodin järjestys

Seuraava
Seuraava

Kohti onnellista elämää: Resilienssi