Käsintehtyä sisustus- ja käyttökeramiikkaa

käsintehtyä sisustus- ja käyttökeramiikkaa

Vastuullinen sisustaminen ja käsillä tekemisen taidot

Vastuullinen sisustaminen, paikallisten tuottajien tukeminen sekä itse käsillä tekeminen ovat ajankohtaisia trendejä. Nykymaailmassa, jossa kuluttaminen on helppoa ja massatuotettu tavara uhkaa täyttää kotimme, käsillä tekemisen taidot ovat arvokkaampia kuin koskaan. Vastuullinen sisustaminen ei tarkoita vain tietoisuutta materiaaleista ja tuotantoprosesseista, ja sitä kautta laadukkaiden paikallisten design-tuotteiden valitsemista, vaan myös sitä, että voimme myös ihan itse luoda jotain kestävää ja uniikkia.

Käsintehdyt design-tuotteet tai taide-esineet tuovat kotiin ainutlaatuista kauneutta ja tarinallisuutta rikastuttamaan arkea. Itseäni taiteessa inspiroi juurikin se, kuinka sen voi tuoda lähelle ihan tavallista elämää. Kotiympäristössä erilaiset taiteen ja käsityön muodot tekstiileistä huonekaluihin, keramiikkaan, kukkiin ja kasveihin sekä ruoanlaittoon saavat elää luontevasti rinnakkain ja niillä kaikilla on omanlaisensa tehtävä ja tarkoitus. Keskityn tässä artikkelissa keramiikkaan, mutta voisin kirjoittaa monesta muustakin taidekäsityöläisyyden muodosta. Kotimainen taide- ja muotoiluskene on nimittäin valtavan rikas sekä monimuotoinen, joten sieltä riittää loputtomasti inspiraatiota ammennettavaksi. Taide-, sisustus- ja käyttöesineiden hankkiminen kotimaisilta käsityöläisiltä on myös vastuullinen valinta. Esimerkiksi massatuotettujen astioiden ja sisustusesineiden sijaan käsintehty keramiikka syntyy usein pienissä erissä, lähimateriaaleista ja ympäristöä kunnioittaen. Käsintehty keramiikka voi tuoda kotiin ainutlaatuista persoonallisuutta ja lämpöä. Lisäksi hankkimalla paikallisen keramiikkataiteilijan teoksen voi tukea kotimaista työtä ja yrittäjyyttä. Tässä artikkelissa jaan oman kokemukseni keramiikkakurssilta ja listaan parhaat keramiikkastudiot pääkaupunkiseudulta.

mitä opin keramiikkakurssilla

Mitä opin keramiikkakurssilla ja miksi valita käsillä tekeminen?

Vaikka olen harrastanut sisustus- ja taidekeramiikan keräilyä jo vuosia, en oikein tiennyt mitä odottaa kun astuin ensimmäistä kertaa keramiikkastudioon. Suhtautuminen omiin käsityötaitoihin oli inhorealistinen, mutta taitavan opastuksen avulla pärjäsin lopulta ihan hyvin. Upotettuani kädet saveen huomasin olevani täysin maadoittunut nykyhetkeen, sillä käsillä tekeminen auttaa unohtamaan arkiset murheet. Kurssilla opin muutamia perustekniikoita, kuten muottien kanssa työskentelyä ja käsin rakentamista. Ensimmäisellä kurssilla sain tehtyä kolme kulhoa, joista ei tullut täydellisiä, mutta kylläkin mun näköisiä. Juuri se tekee käsintehdyistä esineistä erityisiä, että jokainen epätasaisuus ja yksityiskohta kertoo tarinan. Nyt tekemäni kulhot ovat käytössä arkiastioina ja muistuttavat siitä, kuinka palkitsevaa on luoda jotain ihan itse. Käsillä tekeminen voi tarjota mukavan harrastuksen ihan kenelle tahansa, ja keramiikkakurssilla voi halutessaan tehdä vaikka kokonaisen astiaston. Jos siis olet miettinyt, kuinka voisit tehdä kodistasi uniikimman, keramiikkakurssi on täydellinen tapa aloittaa. Tässä pari syytä miksi kannattaa hakeutua keramiikkakurssille:

  • Yksilöllisyys: Osallistumalla keramiikkakurssille voi oppia uuden taidon ja saada uudenlaista sisältöä elämään. Tekemällä itse voi luoda juuri sellaisia käyttöesineitä, jotka sopii omaan kotiin ja tyyliin, jos vain taidot ja kärsivällisyys riittää.

  • Kestävyys: Käsintehdyt esineet ovat yleensä pitkäikäisiä ja laadukkaita. Materiaalit ovat usein paikallisia ja valmistusmenetelmät kestäviä. Itse tekeminen vähentää riippuvuutta massatuotannosta ja tukee kestävää kulutusta. Suhde materiaan voi muuttua kokonaisvaltaisesti, kun ymmärtää paremmin tuotantoprosessin ja on ollut mukana eri vaiheissa.

  • Ilo: Saven muovaaminen on inspiroiva kokemus, joka rauhoittaa mieltä ja tuo iloa. En yhtään ihmettele, kuinka siitä voi muodostua tärkeä harrastus ja henkireikä arkeen. Oman luovuuden päästäminen valloilleen voi myös olla hyvin voimaannuttavaa ja vapauttavaa.

keramiikkataiteilija tai keraamikko työssään

Keramiikkataiteen tekijöitä ja mistä tehdä löytöjä?

Jos olet kuin minä, eikä aikaa ylimääräiselle harrastamiselle välttämättä ole arjessa, mutta arvostat silti käsillä tekemisen taitoa ja luovuutta, kannattaa tutustua ammattilaisten töihin. Mutta mistä sitten lähteä liikkeelle? Mistä löytää käsintehtyä keramiikkaa? Ja missä järjestetään keramiikkakursseja?

  • Messut ja taidenäyttelyt: Kiertelemällä paikallisia taidegallerioita tai käymällä design- ja taidemessuilla voi tutustua tekijöihin ja nähdä heidän töitään. 

  • Verkkokaupat ja sosiaalinen media: Monet keramiikkataiteilijat myyvät tuotteitaan omassa verkkokaupassaan ja jakavat sisältöjä töistään Instagramissa. Lisäksi esim. Lokal Helsinki valikoimasta löytyy taitavasti kuratoitu ja usein päivittyvä valikoima kotimaisten taidekäsityöläisten töitä.

  • Paikalliset keramiikkapajat, taidekollektiivit ja putiikit: Monet tekijät ovat yhdistäneet voimansa ja työskentelevät yhteisen keramiikkastudion tai taidekollektiivin puitteissa. Lisäksi designiin keskittyneet liikkeet tarjoavat usein pienten keramiikkapajojen töitä. 

  • Keramiikkamarkkinat: Monet keramiikkastudiot järjestävät esimerkiksi joulunalusaikana myyjäisiä ja markkinoita. Pidä myös silmällä erilaisia popup- ja outlet-myyntitapahtumia.

  • Keramiikkakurssit: Voit myös itse kokeilla keramiikan tekoa osallistumalla työpajoihin – samalla opit arvostamaan käsityön prosessia entistä enemmän.

työpiste keramiikkakurssilla

Parhaat keramiikkastudiot Helsingissä

Pääkaupunkiseudulla on lukuisia keramiikkapajoja ja -studioita, joista useimmat tarjoavat myös kursseja eri taitotasoille. Tässä parhaita:

Parhaat keramiikkastudiot Espoossa

Kun seuraavan kerran kaipaat uutta astiaa, sisustusesinettä tai lahjaa, kannattaa miettiä löytyisikö käsintehtyä kotimaista vaihtoehtoa, tai voisitko ilmoittautua käsityökurssille ja tehdä itse.

-Elisa

keramiikkakurssilla valmistuneita töitä
käsintehtyä käyttökeramiikkaa
käsintehtyä keramiikkaa
Edellinen
Edellinen

Joulukoti

Seuraava
Seuraava

Helppo arkiruoka: makaronilaatikko