Vinkit kodin raikastamiseen
Tammikuu toi taas mukanaan mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä, eikä tämä koske pelkästään henkilökohtaisia tavoitteita ja unelmakarttoja. Kodin sisätilat, jotka vaikuttavat suoraan hyvinvointiimme ja mielialaamme näin talvella, ansaitsevat myös oman uudistumishetkensä. Alkuvuosi on loistava aika kääriä hihat ja luoda tila, joka tukee uusien tavoitteiden saavuttamista. Ainakin itselleni ajatus suursiivouksesta arjen muiden vaatimusten keskellä tuntuu välillä ylivoimaiselta, joten kokosin pari käytännöllistä vinkkiä, joiden avulla kodista saa toimivamman ja raikkaamman hetkessä, ilman suurta ponnistelua. Ajattelin itsekin toteuttaa näitä taas lähiviikkoina.
Tavaran karsiminen
Tavaran karsiminen on ensimmäinen askel kohti kevyempää kotia, se on hyvä tapa luoda tilaa ja harmoniaa omaan arkeen. Itselläni ainakin on niin, että kun asuinympäristö on järjestyksessä, myös mieli kevenee. Joulun jälkeen kotiin on saattanut ilmestyä uusia tavaroita, jotka vievät tilaa ja saavat kaapit tuntumaan ahtailta. Uuden vuoden aloittaminen tavaran karsimisella rohkaisee myös kuluttamaan harkitummin ja arvostamaan olemassa olevia esineitä.
Koko kämpän mylläämisen sijaan kannattaa keskittyä yhteen pieneen alueeseen kerrallaan, kuten keittiön laatikoihin, vaatekaappiin tai eteiseen. Tämä auttaa välttämään isoa kaaosta ja siitä seuraavaa taisteluväsymystä. Valitse siis yksittäinen tila tai tavararyhmä, kuten kirjat, vaatteet tai alati paisuvat paperipinot. Kolmen kasan menetelmä nopeuttaa päätöksentekoa ja tekee järjestämisestä tehokkaampaa. Käy tavarat siis läpi yksitellen ja päätä, mitkä säilytät, mitkä lahjoitat ja mitkä heität pois. KonMari-metodin mukaan tulisi pitää vain ne tavarat, jotka todella tuottavat iloa, jotka ovat käytössä ja joille on tarvetta. Karsimisen yhteydessä kannattaa myös miettiä, miten jäljelle jäävät esineet säilytetään. Erilaiset säilytysratkaisut, kuten laatikot, korit ja hyllyt, voivat auttaa pitämään tavarat järjestyksessä ja helposti saatavilla.
Ainakin itselleni karsimisen suurin hyöty on mielenrauha. Siitä taitaa olla tutkimuksiakin, että järjestyksessä oleva ympäristö voi vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Toinen oleellinen hyöty on se, että kun oppii arvostamaan kaikkea mitä jo on, tarve impulsiiviselle ostamiselle vähenee ja sitä kautta pidemmällä aikavälillä syntyy vähemmän jätettä. Lisäksi lahjoitetut tavarat voi myös ilahduttaa uusia omistajia. Lapsille on hyvä perustella karsimista esimerkiksi “yksi sisään, yksi ulos” -periaatteella. Kun kasvavalla lapsella tarpeet ja mielenkiinnon kohteet muuttuvat, mikä helposti johtaa uusiin hankintoihin, niin säilytystila riittää kun sitoutuu samalla luopumaan jostain vanhasta. Jos karsiminen tuntuu erityisen hankalalta, voi aloittaa helposta kohdasta, kuten keittiön ruokakaapeista, heittämällä vanhentuneet elintarvikkeet pois. Toinen helppo kohde ainakin meillä on kylpyhuone: aina välillä järjestän puolillaan olevat putelit riviin ja huolehdin, että ne tulee käytettyä loppuun ennen uusien hankkimista. Pienet voitot motivoi jatkamaan.
Kodin syväsiivous
Kun karsinta on hoidettu, seuraava askel on suursiivous. Puhdas koti ei nimittäin ainoastaan näytä paremmalta vaan se myös tuntuu paremmalta. Tuloksena on tervellisempi sisäilma, viihtyisämpi ympäristö ja parempi mieli. Sen huomaa aina heti kun homma on valmis. Monille kodin suursiivous ajoittuu siihen hetkeen kun linnut jo laulavat ja kevätaurinko paistaa, mutta itse ajattelin tarttua toimeen jo nyt. Mulla säilyy paremmin hallinnan tunne, kun etenen suursiivouksessa huone kerrallaan ja käytän siihen 20 minuuttia päivässä sen sijaan, että urakoisin koko talon kerralla lattiasta kattoon, ja käyttäisin siihen koko viikonlopun.
Ei muuta kuin kuulokkeet korviin ja lempisoittolista raikumaan, siivousvälineet esiin ja kumihanskat käteen! Nyt on hyvä hetki putsata kaikki sellaiset paikat kotona, jotka ei saa säännöllistä huomiota. Meillä tällaisia on mm. kaappien ja jalkalistojen päälliset. Urakan voi hyvin jakaa osiin, tai jos sulla on parempaa tekemistä, tän kaiken voi ihan hyvin myös ulkoistaa. Aika harva asia on nimittäin yhtä ilahduttavaa, kuin mäntysuovan tuoksu eteisessä sen jälkeen kun siivooja on käynyt.
Kodin järjestäminen
Syväsiivouksen jälkeen on aika ylläpitää kodin raikkautta omaan arkeen sopivilla viikkosiivousrutiineilla. Siisteyden ylläpito on samalla toimiva kodin stailausrutiini, sillä siisti koti tuottaa iloa kaikille aisteille. Meillä se menee niin, että arjessa pyritään pitämään pöytäpinnat tyhjinä tavarasta, jolloin kodin yleisilme on siisti ja nopea ylläpitosiivous on mahdollista aina kun siihen on aikaa tai tarvetta. Näin ollen järjestyksen ylläpitäminen on ikään kuin jatkuva prosessi, sillä tykkään imuroida pari-kolme kertaa viikossa. Aiemmin imurointi oli mun inhokkihomma kotona, mutta varsi-imurin hankkiminen muutti mun siivouspelin täysin. Onhan se nyt aivan erilaista! Nykyään imurointi on mun lempparikotityö ja Make onkin vitsaillut, että synttärilahjaksi voi sitten jatkossa odottaa imurin vara-osia. Niinpä niin…
Yksi asia, mikä tekee arjesta sujuvampaa ja auttaa pitämään kodin siistinä pidempään, on tavaroiden sijoittaminen niiden käyttötarkoituksen mukaan. Itse yritän laittaa eniten käytetyt tavarat helposti saataville ja harvemmin käytetyt ylähyllyille tai varastoon. Mahdollisuuksien mukaan käytän säilytyslaatikoita tai koreja luomaan selkeitä säilytyspaikkoja. Saan motivaatiota siitä, että sallin itseni palkitsemisen esim. kukkakimpulla, kun olen siivonnut. Siisti koti on mun tapa osoittaa rakkautta perheelleni ja näyttää, että välitän heidän hyvinvoinnista ja viihtymisestä.
Having said that, haluan silti tunnustaa, että on meidänkin kotona paikkoja, missä en ole päässyt lähellekään maalia järjestyksen suhteen. Erityisesti keittiön kaapit ja vaatesäilytys. Annan sen kuitenkin itselleni anteeksi tässä hetkessä ja tiedostan, että niidenkin aika vielä tulee. Järjestyksen ylläpito ei vaadi täydellisyyttä, vaan pienillä askelilla pääsee pitkälle!
-Elisa